23948sdkhjf

Lucka 21 - öppna och se

En hund, en cykel eller oväntade insikter om synen på vårdköer. Önskningarna är många hos denna medtech-profil.

I lucka 21 i Medtech Magazines julkalender finns Petrus Laestadius, vice vd Swedish Medtech.

Samverkan är framtiden, så vem önskar du ska höra av sig till dig under 2019?

– För att ta den redan goda dialog vi har med alla regioner/landsting till nästa nivå, hoppas jag att ett eller flera landsting kommer höra av sig med en lista på behov och problem de vill lösa med hjälp av medicinteknik. Det skulle kunna låta så här: ”Hallojs, på vår ortopedklinik har vi fler postoperativa sårinfektioner än andra jämförbara kliniker. Finns det medicintekniska produkter som kunde hjälpa oss att bli bättre – eller till och med bäst? Vi vill formulera upphandlingskrav som hjälper oss med detta – kan vi samarbeta med att ta fram dessa?” Det vore coolt och jag tror verkligen att det kommer att hända under 2019.

 Vad önskar du dig i julklapp inför det kommande året?

– En hund! Nä, skojade bara – jag har redan en hund. Däremot skulle jag gärna se fullt införd kategoristyrning där upphandlingsorganisationernas uppdrag blir att upphandla maximalt med hälsa för pengarna. Eller en hälso- och sjukvårdsnämnd som deklarerar att de måste INVESTERA mer i medicintekniska hjälpmedel för att öka livskvalitet och spara pengar. Eller tre nya anmälda organ (Notified Bodies) i Sverige. Eller att landstingen fokuserar på interoperabilitet efter en tid av övertro på ”ett system för allt”. Eller att medborgarna fullt ut ska äga sin hälsodata. Eller att patientrelaterade utfallsmått ska styra ersättningen till vårdgivare. Eller en ny cykel (till). 

Efter smällkarameller och nyårsbloss - vad blir största förändringen för människorna i vården 2019?

– Att det plötsligt uppstår en insikt på alla nivåer i de politiska sfärerna, att vårdköer inte är ett mänskligt eller kostnadseffektivt sätt att reglera vårdefterfrågan. Som ni märker blir 2019 ett kanonår.

Här finns gårdagens lucka.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064