23948sdkhjf

Samarbete om trådlös teknik i gruvor

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Bättre täckning, högre tillförlitlighet och ökad säkerhet utlovas när Epiroc och Ericsson samarbetar om trådlös teknik i gruvor.

Digitalisering och automatisering är två huvudingredienser när gruvnäringen arbetar för ökad produktivitet, sänkta kostnader och säkrare arbetsmiljö. Väsentliga inslag i utvecklingen är maskiner, fjärrstyrda från ett kontrollrum och insamling av maskiners produktionsdata.

För att detta ska fungera krävs pålitlig, gärna högpresterande, trådlös kommunikation vid gruvorna. Maskintillverkaren Epiroc och teknikleverantören Ericsson har nu inlett ett samarbete med målet att utveckla högpresterande mobila tekniklösningar som LTE (Long-Term Evolution) och 5G.

Mobilteknologi och införandet av 5G är avgörande för att realisera det fulla värdet av digitalisering och automatisering för smarta industrier. Detta kommer att öppna upp för nya affärsmodeller och ekosystem för gruvindustrin, telekomleverantörer och Ericsson. Genom att kombinera vår expertis inom trådlös uppkoppling med Epirocs teknik inom gruvutrustning kommer vi att säkerställa stabil och säker gruvdrift, vilket leder till ökad nyttjandegrad, förbättrad produktivitet och lägre kostnader, lovar Åsa Tamsons, Senior Vice President och chef för affärsområdet Technologies & New Businesses Ericsson.

Jämfört med andra trådlösa lösningar utlovas LTE- och 5G-lösningar kunna erbjuda bland annat bättre täckning, högre tillförlitlighet och ökad säkerhet, inte minst när maskiner befinner sig i samma område och delar information.

Tekniken, som är tillämplig för både underjordsgruvor och dagbrott, har redan testats på Epirocs maskiner vid företagets testgruva i Kvarntorp. Än så länge är det dock för tidigt att släppa tekniken på marknaden.

Samarbetet med Ericsson är ett led i den fortsatta utvecklingen av en trådlös anslutning som är både tillförlitlig och högpresterande.

Detta är ett viktigt steg i vårt pågående arbete för att säkerställa att gruvkunderna får alla fördelar, inklusive högre produktivitet och bättre säkerhet, som möjliggörs genom digitalisering och automatisering, säger Helena Hedblom, Epirocs chef för gruv och infrastruktur.

Läs även om hur Volvo CE och Telia samarbetar inom 5G-teknik.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Hela värdekedjan är på plats

Missen i Mölndal

Så fungerar viruset som angripit Norsk Hydro

Fler vill ha mer av kraften – 66 procent positiva

Avisera förvärvar Bags & More – öppnar showroom i Göteborg

Resemakar´n vann Guldbussen 2019

Det blev Erik Dahlbom, Resemakar´n i Väst, som vann RK Travel Groups pris Guldbussen 2019 – hederspris gick till Lennart Carlsson, priserna delades ut 21 mars i Göteborg.

Nyhetsbrev

Max på offensiven mot fossilbaserad plast

NCC avyttrar dansk återvinning

NCC avyttrar sin danska återvinningsverksamhet till återvinningsföretaget RGS Nordic. Försäljningen är ett led i renodlingen av NCC Industrys verksamhet i Danmark.

Blir ny ordförande i Avfall Sverige?

Efter socialdemokraternas valförlust i Järfälla har Clas Thunblad avböjt omval till posten som ordförande i Avfall Sverige. Nu har valberedningen lämnat förslag till en efterträdare.

1

Fel av kommun att stoppa privat fibergrävning

Hässleholms kommun gjorde fel som hindrade privata företag att gräva ner fiber i kommunen. Det framgår av en dom från Patent- och marknadsdomstolen.

Föreslår lagändring kring illegal avfallsexport

Regeringen föreslår en lagändring för att bättre kunna komma åt den illegala avfallsexporten från Sverige.

Grönt ljus för miljardprojekt

Effektivare ballasttransporter

Samarbete om lastbilshandel

Oasmias nya styrelse inleder omfattande granskning

Efter en rekordlång extrastämma och infekterad ägarstrid byttes hela styrelsen i Oasmia ut. Nu ska bolaget genomlysas och granskas.

Stora Enso storsatsar på mässan Plastteknik Nordic

Marigt i Malung

Avtal om skydd mot cyberattacker

SKL Kommentus Inköpscentral tilldelade i veckan Secure State Cyber ett ramavtal för uppföljning av informationssäkerhet och GDPR.

Keolis möblerar om

Keolis Sverige genomför en strategisk organisationsförändring – Stefan Gustavsson och Alexis Kahlmann får nya toppositioner.

Första genomslaget i Förbifart Stockholm

Ottosson lämna SL

Plus

Sett och hört på Empack i Malmö

Han är ny vd för GE:s medicintekniska verksamhet

Mikael Sälg tar över som vd på GE Healthcare Sverige.

Vägledning om rasrisker

En färsk tillsynsvägledning ska minska risken för bebyggda områden att drabbas av ras, skred eller erosion.

Ledare: Dags att visa mod

Rekordvinst för WSP

Skjutning i spårvagn - tre döda

NCC bygger i Jönköping

Ensinger köper medicinteknikföretag

Nischad nätläkare fokuserar på ADHD

Bravida förvärvar elföretag

Jernbro stärker sin kompetens

Välbekant uppdrag för NCC

Framgångsrikt med renoverade lungor

Veidekke bygger vårdboende

Hamburgerrestauranger utsätter gäster för onödiga risker

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.155