23948sdkhjf

Samarbete om trådlös teknik i gruvor

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Bättre täckning, högre tillförlitlighet och ökad säkerhet utlovas när Epiroc och Ericsson samarbetar om trådlös teknik i gruvor.

Digitalisering och automatisering är två huvudingredienser när gruvnäringen arbetar för ökad produktivitet, sänkta kostnader och säkrare arbetsmiljö. Väsentliga inslag i utvecklingen är maskiner, fjärrstyrda från ett kontrollrum och insamling av maskiners produktionsdata.

För att detta ska fungera krävs pålitlig, gärna högpresterande, trådlös kommunikation vid gruvorna. Maskintillverkaren Epiroc och teknikleverantören Ericsson har nu inlett ett samarbete med målet att utveckla högpresterande mobila tekniklösningar som LTE (Long-Term Evolution) och 5G.

Mobilteknologi och införandet av 5G är avgörande för att realisera det fulla värdet av digitalisering och automatisering för smarta industrier. Detta kommer att öppna upp för nya affärsmodeller och ekosystem för gruvindustrin, telekomleverantörer och Ericsson. Genom att kombinera vår expertis inom trådlös uppkoppling med Epirocs teknik inom gruvutrustning kommer vi att säkerställa stabil och säker gruvdrift, vilket leder till ökad nyttjandegrad, förbättrad produktivitet och lägre kostnader, lovar Åsa Tamsons, Senior Vice President och chef för affärsområdet Technologies & New Businesses Ericsson.

Jämfört med andra trådlösa lösningar utlovas LTE- och 5G-lösningar kunna erbjuda bland annat bättre täckning, högre tillförlitlighet och ökad säkerhet, inte minst när maskiner befinner sig i samma område och delar information.

Tekniken, som är tillämplig för både underjordsgruvor och dagbrott, har redan testats på Epirocs maskiner vid företagets testgruva i Kvarntorp. Än så länge är det dock för tidigt att släppa tekniken på marknaden.

Samarbetet med Ericsson är ett led i den fortsatta utvecklingen av en trådlös anslutning som är både tillförlitlig och högpresterande.

Detta är ett viktigt steg i vårt pågående arbete för att säkerställa att gruvkunderna får alla fördelar, inklusive högre produktivitet och bättre säkerhet, som möjliggörs genom digitalisering och automatisering, säger Helena Hedblom, Epirocs chef för gruv och infrastruktur.

Läs även om hur Volvo CE och Telia samarbetar inom 5G-teknik.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

BDX landar rekordorder

Närmare 130 personer, ett 30-tal grävmaskiner och totalt runt 100 fordon sysselsätts när BDX-Företagen utför markentreprenaden för 202 vindkraftverk som ska uppföras i Markbygden utanför Piteå. Uppdraget beskrivs som företagets hittills största entreprenadaffär.

Smurfit Kappa tog hem tre WorldStar Awards

De bygger Stockholms nya avloppstunnel

Nu står det klart att Veidekke och YIT genomför var sin del av den cirka 14 kilometer långa avloppstunnel som ska gå under Stockholm mellan Bromma och Hammarbybacken.

Växer med större lageryta

Upprört när Sobi storvarslar

Första mötet mellan regeringen och patientföreträdarna

Nyhetsbrev

Örebro och Stockholm slåss om att bygga elväg

Finalen i kampen om en potentiell pilotsträcka för en cirka 20-30 kilometer lång elväg kommer att stå mellan regionerna Stockholm och Örebro.

Presto Brandsäkerhet AB förvärvar

Presto Brandsäkerhet AB förvärvar Farligt Gods Gruppen i Sverige AB, med säte i Malmö.

Full fräs för Peab Asfalt i Dalarna

Peab Asfalt ska på uppdrag av Trafikverket svara för underhållsbeläggningar i form av fräsning och varma beläggningar i Dalarna under 2019. Kontraktsumman är cirka 44 miljoner kronor.

Utvecklar ny blodmarkör för att upptäcka alzheimer

Förpackningsmaterialen i cirkulär ekonomi

Top Packaging Summit by Packbridge tar i år sikte på att visa förpackningsmaterialens kvaliteter utifrån aspekten cirkulär ekonomi. Representanter från hela värdekedjan är inbjudna för att inspireras och utvecklas tillsammans.

Permobil kliver in stort i Kina

1

Tåget - billigare än flyget

Konkurrensen på spåren har medfört fler avgångar och differentierade priser – tåg är så gott som alltid billigare än flyget, enligt Transportstyrelsens rapport, men bussen är billigast.

Sveriges mest fartfyllda tävling

Så här i sommartider vill vi gärna bjuda på lite semestertips. Kanske har ni fortfarande någon lucka på semestern som inte är inplanerad. Då kan vi bara inte undanhålla er denna information. Lägg er i hårdträning.

Komplicerad upprustning av Svinesundsbron

Med god hjälp av en samlad lösning som bland annat omfattar blästring, målning och en specialutformad ställningskonstruktion blev det Midroc som i dagarna inleder ett fyra år långt uppdrag att restaurera Svinesundsbron.

Återvinning av plastförpackningar ökar tydligt

Nu presenterar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI, ny statistik över hur många förpackningar och tidningar som återvanns under 2018.

De får flytande återvinningscentral

Den som bor i närheten av Göta älv behöver från och med i höst inte ta bilen till en återvinningscentral.

155 får gå när pappersmaskin stängs

Plus

Mäta rätt ska vara lätt

En processindustri består ofta till stor del av rör för transport av vätskor eller gaser och flödesmätning är därför a och o, men det finns många varianter. Vi har tittat närmare på mätarna.

”Pristransparens den fysiska handelns största utmaning”

Dagens Handel har pratat utmaningar och möjligheter med köpcentrumjätten Citycons nya vd F Scott Ball.

SKL:s sänkning stängde digital psykolog

Spännande forskning om turism

Hur kan marknadsföring av platser bli mindre stereotyp och mer inkluderande? Den frågan försöker forskare på Malmö universitet reda ut.

LCA studier av kaffemuggar

Triton tar över anläggare i Göteborg

Private equitybolaget Triton växer vidare inom anläggning genom att förvärva Mölndalsbaserade Västkustens Anläggnings AB som därmed hamnar i samma stall som Akeab, Kewab och Mark & Energibyggarna.

Ikea utser ny designchef

XMReality i polskt samarbete

Investerar för snabbare falsning

Ny chef för Svevias asfalt

Äldreboende för 265 miljoner kronor

Däcktillverkare tar sikte på Sverige

Bilbatterihus av CFRTP

Nu kommer pissoaren för kvinnor

Ledare: Välkommen las-utredning

Fina fraktioner med ny sorteringstrumma

Start-up inom AI växlar upp

Uppländskt uppdrag för Peab

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.11