23948sdkhjf

Misstänkt smittspridning kom inte från gruva

Gruvbolaget Aitiks misstankar om att ha drabbats av legionella är nu löst. Vi visste inte om det var härifrån det kom, säger Catrine Johansson-Lantto, kommunikatör vid Boliden Aitik.

- Vi tog det säkra före det osäkra och stängde av det berörda duschutrymmet och gjorde en omfattande mätning och provtagning. Provsvaren har nu visat att smittan inte kommer från oss och därmed har vi öppnat duschutrymmet igen, säger bolaget i en kommentar. 

Legionellabakterier kan växa i vatten som har en temperatur mellan 20 och 50 grader och kan finnas i vanliga vattenledningar och duschar. Bakterierna kommer in i kroppen vid inandning av förorenad vattenånga. Bakterien kan ge lunginflammation, men även lindrigare symtom som liknar influensa.

– Vi fick information om att en person med koppling till Aitik fått legionella men smittkällan var inte känd. Vi tog prover för att säkerställa att smittan inte kom härifrån och så länge provtagningen pågick såg vi över andra möjligheter till dusch eller att personalen fick duscha hemma, säger Catrine Johansson-Lantto.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109