23948sdkhjf

Nya tobakslagen slår fast nya märkningsregler

I förra veckan antog Riksdagen en ny tobakslag. Den nya lagen stipulerar bland annat att nya EU-regler om spårbarhet och säkerhetsmärkning genomförs och börjar gälla 20 maj 2019.

Folkhälsomyndigheten har sedan tidigare fått i uppdrag av regeringen att förbereda för införandet av EU:s Tobaksproduktdirektiv (2014/40/EU). Dessa stipulerar att varje styckeförpackning ska ha unik märkning som gör att förpackningens ursprung kan spåras och vara försedd med säkerhetsmärkning som garanterar förpackningens äkthet. Bestämmelserna gäller cigaretter och rulltobak och ska vara införda den 20 maj 2019. Övriga tobaksvaror såsom snus kommer också att omfattas av dessa krav, men först 20 maj 2024.

För att förpackningarna ska vara spårbara ska det finnas möjlighet att söka förpackningens ursprung i en databas med hjälp av förpackningens unika märkning. Alla tillverkare och importörer måste därför ansluta sig till ett centralt system som hanterar identifieringskoder och unika identitetsmärkningar för tobaksvaror. En nationell ID-utfärdare kommer att utses av Folkhälsomyndigheten. Arbetet med hur denna märkning ska se ut och organiseras i detalj pågår.

För äkthetsmärkning av tobaksvaror har Folkhälsomyndigheten tagit fram ett förslag på äkthetsdetaljer som ska användas i kombination med varandra. Dessa är:

– Guilloche är ett ornamentaliskt mönster bestående av två eller fler sammanflätade band tryckta i flera icke-standardiserade mönster (synlig)

– Optisk variabel tryckfärg är färgskiftande detaljer (synlig)

– Mikrotryck är ett tryck som använder mycket liten text som kräver förstoring för att kunna läsas (delvis synlig)

– Anti-Stokes-tryckfärger kan identifieras med handhållen utrustning (osynlig)

– Icke-fluorescerande papper är ett papper som gör att UV-trycket (fluorescerande bläck) blir tydligare än på ett icke-fluorescerande papper (delvis synlig)

– Fluorescerande bläck (UV-tryck) ökar i tydlighet vid användning av icke-fluorescerande papper men går att trycka på vanligt papper(delvis synlig)

För de nya märkningsreglerna gäller övergångsbestämmelser som innebär att cigaretter och rulltobak utan säkerhetsmärkning som tillverkas eller importeras före den 20 maj 2019 får säljas fram till 20 maj 2020. För övriga tobaksvaror gäller samma respit för tillverkning och import före 20 maj 2024 till den 20 maj 2024.

I övrigt stipulerar den nya tobakslagen som träder i kraft den 1 juli följande:

• Sverige ratificerar Världshälsoorganisationen WHO:s protokoll för att eliminera olaglig handel med tobaksvaror

• Tillståndsplikt införs för tobaksförsäljning

• Rökförbud i utomhusmiljöer som uteserveringar, entréer, perronger, lekparker med flera. Rökförbudet utvidgas även till att gälla elektroniska cigaretter och örtprodukter för rökning

• Förpackningar med portionsförpackat snus måste innehålla minst 20 portioner

• Regeringen bör återkomma till riksdagen med lagförslag om marknadsföring av tobaksvaror på internet senast 19 mars 2019

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156