23948sdkhjf

Digitalisering ska öka säkerheten inom bygg

Ett nystartat utvecklingsprojekt hoppas kunna öka säkerheten i byggbranschen med hjälp av Internet of Things.

Byggbranschen har de senaste åren drabbats av mellan fem och tio dödsfall per år medan antalet inrapporterade arbetsolyckor med efterföljande sjukfrånvaro årligen legat kring 3 500.

Fall från högre höjd är en vanlig orsak till mer eller mindre allvarliga incidenter. Andra faktorer är bland annat skador från verktyg och maskiner, kroppsrörelse med fysisk överbelastning samt vistelse i riskområden med damm, buller och vibrationer.

Säkerhetsutrustning och utbildning är ett par vägar som används för att öka säkerheten, men nu hoppas Skanska att med hjälp av Microsoft Sverige och H&D Wireless kunna hitta sätt att utnyttja Internet of Things i säkerhetsarbetet.

Projektet är delfinansierat av SBUF – Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond – vilket bland annat innebär att erfarenheter och resultat från projektet är öppet för hela branschen.

I fas 1 är målet att identifiera och utvärdera tillgänglig teknik i omvärlden och analysmodeller för att kunna ta fram en ny branschstandard.

Enligt de medverkande i projektet är en branschstandard av stor betydelse på grund av branschens storlek och den svenska byggverksamhetens markerat internationella prägel med ett stort inslag av utländsk arbetskraft. Enligt den senaste SCB-mätningen omfattar yrkesområdet bygg och anläggning mer än 100 000 företag med cirka 300 000 sysselsatta enbart i Sverige och en omsättning på knappt 700 miljarder kronor.

Det saknas i dag en standard i byggbranschen av till exempel hantering av händelsedata och system som i realtid kan varna och därmed hjälpa individen vid pågående fara, säger Timo Rajasaari, projektledare för Skanska Hälsa & Säkerhet, som är överttygad om att H&D Wireless verksamt kan bidra till att målet uppfylls.

H&D Wireless är väldigt lösningsorienterade och vi värderar deras expertis inom positionering, kommunikation och IoT-säkerhetslösningar.

Även Pär Bergsten, vd för H&D Wireless har klara förväntningar inför samarbetet.

– Vi får genom detta en möjlighet att vidareutveckla och påvisa värdet av system och tjänster som kan erbjudas hela byggbranschen, säger han.

H&D Wireless är en svensk leverantör av teknologi och tjänster inom Internet of Things och realtidspositionering. Företaget utvecklar och levererar lösningar som digitaliserar och visualiserar fysiska processer och identifierar bland annat hanteringen av material, verktyg och maskiner. Sedan etableringen 2009 har företaget, enligt egen uppgift, levererat en miljon trådlösa produkter för IoT- och M2M-lösningar över hela världen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078