23948sdkhjf

I Tyskland finns elbilen med tillräcklig lastvolym

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Jakten på en hyfsat stor eldriven transportbil tog Daniel Adolfsson till Tyskland och Streetscooter.

Varumärket Streetscooter kan låta som en liten och behändig tvåhjuling för snabba och smidiga förflyttningar i stadsmiljö, vilket i och för sig är helt rätt. Den finns för övrigt även som trehjuling. Verkligheten är dock mer avancerad än så. Huvudprodukten är en eldriven transportbil med en lastvolym som är större än de motsvarigheter som i dag erbjuds i Sverige. Nyligen anlände ett exemplar till Göteborg, sedan Daniel Adolfsson, grundare av startup-bolaget A Dayservice hittat tillverkaren i tyska Aachen.

Jag hade bestämt från början att vi enbart ska använda oss av eldrivna fordon i vår verksamhet, och då vi främst kommer att leverera och montera bland annat större möbler, är vi beroende av större lastfordon. Jag kontaktade alla fordonsleverantörer i landet, men de flesta hänvisade till att det kommer, men först om några år till Sverige, säger Daniel Adolfsson.

De gasalternativ som erbjöds kändes inte helt glasklara trots miljöfördelarna eftersom gasdrivna fordon ger ifrån sig både utsläpp och buller.

Jag började leta biltillverkare i Asien och Europa. Jag hade även fått lite kontakter på vägen om möjligheten att konvertera ett vanligt fordon till el. Slutligen hittade jag lösningen i Tyskland.

Lösningen heter Streetscooter och har utvecklats i ett forskningsprojekt vid universitetet i Aachen. Produkterna togs från början fram som fordon, skräddarsydda för Deutsche Post som sedan serietillverkningen inleddes år 2014 tagit in ungefär 7 000 enheter i sin flotta av distributionsbilar. Företaget ägs för övrigt av just Deutche Post DHL och toppade, enligt uppgift, elbilsförsäljningen i Tyskland nu i somras.

– Bilen är helt anpassad och byggd som ett elfordon. Den är också praktisk utifrån vår verksamhet. Trots att jag varken sett eller provat fordonen valde jag att beställa en för att testa. Det är självklart en stor investering för oss som är helt nystartade, men samtidigt en enorm möjlighet att vara först, säger Daniel Adolfsson.

Hans företag A Dayservice grundades i april i år och är precis på väg att etablera sig i Göteborgsområdet, primärt som serviceföretag inom leverans och montering av möbler – gärna stora.

Ambitionen är stor och målsättningen är allt annat än blygsam.

Inom ett år ska vi finnas i minst en ny större stad i Sverige och innan 2021 ska vi ha 100 eldrivna fordon.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

80 jobb försvinner på Keolis

Inom Keolis Sverige pågår ett arbete för att stärka företagets position och skapa lönsammare tillväxt – för att nå målet kommer 80 anställda att varslas.

Forskare närmare förklaring till smärta vid reumatism

Breddning i Bromsten

Videointervju: ”Bemötandet en viktig konkurrensfördel”

Anton Granlund om kundmötets betydelse för kundupplevelsen.

ABB-teknik bidrar till Sveriges största solcellspark

Nu tar Sparbanken Skånes Solcellspark i Sjöbo över titeln som Sveriges största solcellspark. ABB-teknik är med och gör det möjligt.

144 000 varv när Holms kör Vätternrundan

De cyklister som kör Vätternrundan kör ett varv. Den sopvals som ska säkerställa en cykelväg fri från lösa föremål kommer att göra minst 144 000, enligt Holms, som för andra året i rad åtagit sig att sopa banans 300 kilometer.

Nyhetsbrev

Avtal med världens största skeppsbyggare

Jotun har tecknat ett avtal med världens största skeppsvarv för en ny typ av marin bottenfärg som minskar lösningsmedelsutsläppen med upp till 90 procent.

2024 rullar de på våra vägar

1

Blåkläder drar nytta av solen

Remixing för 85 miljoner

Nu kommer pissoaren för kvinnor

Han tar över som vd för Samgräv

I jakten på en ny vd i Göteborgsbaserade Samgräv fanns lösningen inom bekvämt räckhåll – i företagets styrelse.

Ger fem tips om cybersäkerhet

Cybersäkerhetshetsexperten Mikael Johansson, på Acronis, ger fem tips om vad små och medelstora företag kan göra för att minimera risken för att bli hackad.

Nu kör HelsingborgsExpressen!

Söndag 16 juni är det trafikstart för HelsingborgsExpressen, den nya superbussen som lyfter kollektivtrafiken i Helsingborg till nya höjder - men redan 13 juni genomfördes den högtidliga invigningen, rt-forum var på plats!

Säkrare trafik i Vildhussens land

Det har varit på tal länge, men till stor glädje för de boende i och kring Hammarstrand ska nu äntligen väg 323 genom tätorten byggas om samtidigt som VA-nätet som ligger i anslutning till vägen uppdateras.

IT-angrepp med modulär kod vanligare

IT-säkerhetsföretaget Barracuda Networks varnar i en ny studie för att så kallad modulär skadlig kod har ökat kraftigt under 2019.

Söderberg & Haak tar över den svenska agenturen för Bomag

"Det är jätteroligt att vi äntligen kan släppa nyheten"

Ställningar gav rekord för Klaravik

Snart kan bussen fjärrstyras

Weine Wiqvist summerar 25 år som vd

Efter tjugofem år som vd för Avfall Sverige lämnar Weine Wiqvist jobbet vid halvårsskiftet. I den här stora intervjun samtalar Recycling med honom om frågor som varit mer eller mindre aktuella under de här åren.

Nomineringen öppen!

Nu är nomineringen öppen till nästa Återvinningsgala.

”Dyra tågbiljetter en myt”

Keolis ökar i Bussförar-SM

11 juni hade 328 bussförare genomfört uttagningsprovet till Bussförar-SM 2019 – Keolis har alltjämt flest förare anmälda och imponerande nog har flera små bussbolag förare med i tävlingen.

Indiska BKT satsar stort och brett

Indiska BKT är inte rädda för att lyssna på användarna. Det har resulterat i ett produktutbud kring 2 700 olika däck avsedda för främst arbetsfordon. Europa står för drygt halva försäljningen och målet är en global marknadsandel på off roaddäck på tio procent år 2025.

Dö inte på jobbet – så minskar du riskerna

Fotledsskador, klämskador och dödsfall – maskinförare löper stora risker på jobbet. Många förare borde absolut skärpa till sig, men ansvaret vilar ändå tyngst på ledningen anser Nuab.

Ledare: Välkommen las-utredning

Fina fraktioner med ny sorteringstrumma

Start-up inom AI växlar upp

Peab får stort kontrakt i södra Sverige

Svenskstämplade maskiner

Nuvarande ID06 gäller ett tag till

Nytt partnerskap för Bactiguard

Ny försäljningschef på Delvator

Dahl öppnar ännu en anläggning i Stockholm.

Pirtek drar på

Elgrävaren på plats

Rototilts säkerhetslås prisades i Tyskland

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.098