23948sdkhjf

Datainspektionen granskar SL:s kroppskameror

SL:s biljettkontrollörer bär kroppskameror på försök sedan 2 november – detta granskas sedan 3 december av Datainspektionen.

Kameror i kollektivtrafiken har i många fall bidragit till att minska brottsligheten, även begångna brott har kunnat klaras upp med hjälp av kamerorna. Nu provas även kroppsburna kamereor på många håll, bland annat bärs de av vissa biljettkontrollörer i SL-trafiken.

RT-Forum har flera gånger skrivit om kroppskameror i såväl SL-trafiken som inom Västtrafik. Läs genom att klicka på önskad notis!

Många har uttryckt sitt gillande av kroppskameror, kontrollörerna uppger att de känner sig tryggare samtidigt som de upplever att vetskapen om kameran gör att potentiella bråk kommer av sig innan de ens hunnit börja. Men Datainspektionen har av tradition intaget en tuff attityd till alla slags kameror i offentlig miljö, vid några tillfällen har bussföretag fått nej till att montera fasta kameror i sina bussar.

3 december meddelade Datainspektionen att man skulle granska SL-kontrollanternas kroppskameror. Det myndigheten vill titta på är hur SL tänker hantera de personuppgifter som med kamerorna samlas in i samband med att kontrollörerna använder kroppskameran.

– Kroppsburna kameror som spelar in både bild och ljud kan fånga känsliga uppgifter och uppgifter som kanske inte är relevanta för syftet. Därför vill vi nu veta hur SL har resonerat kring lagligheten avseende de personuppgifter som kommer att samlas in, säger Nils Henckel som leder Datainspektionens granskning.

I ett första steg begär Datainspektionen in uppgifter från SL för att sedan göra en bedömning hur granskningen ska gå vidare. Datainspektionen granskade förra året Polisens användning av kroppskameror och ansåg då att den borde regleras i egen lagstiftning.

Företaget som levererat kamerautrustningen har inga invändningar mot att Datainspektionen vill undersöka hur SL ska använda informationen som samlas in av kroppskamerorna hanteras:

Det har nog aldrig skrivits så mycket om något vi gjort. Men övervakning, integritet och säkerhet är naturligtvis viktigt att pressen bevakar, säger Fredrik Logenius, vd på Optidev.

Han konstaterar att nyheten om att SL-trafikens biljettkontrollanter börjar använda kroppskameror fått mycket stor uppmärksamhet i media. Såväl stora morgontidningar som SVT har skrivit om projektet. Det är alltså Optidev som levererar både hård- och mjukvara.

Kroppskamerorna, som tar upp både ljud och bild, styrs av kontrollanten och är till för att säkerställa tilläggsavgifter och förebygga hotfulla situationer. SL låter tolv kontrollanter använda kameror i två månader för att sedan utvärdera resultatet, säger Fredrik Logenius.

Optidev uppger själva att de har många kunder i säkerhetsbranschen varför de ska ha stor kunskap kring frågor om integritet och vilka regler som gäller. Man har bland annat medarbetare på alla sina operativa avdelningar som är säkerhetsklassade genom bakgrundskontroller genomförda av Länsstyrelserna, Polismyndigheten och Säkerhetspolisen.

All form av övervakning kräver största säkerhet. I SL:s fall sänds allt material från kamerorna krypterat till en lokal server, vilket gör det omöjligt för någon obehörig att ta del av materialet, säger Fredrik Logenius.

RT-Forum har för avsikt att rapportera om och när Datainspektionen fattar beslut när det gäller just kroppskamerorna i SL-trafiken.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062