23948sdkhjf

Storsatsning på jämtländsk gränshandel

Investeringar på inledningsvis en kvarts miljard kronor ger Storlien det största nybyggnadsprojektet sedan 1880-talet.

I april 2020 är det tänkt att en ny handelsplats ska invigas i Storlien, nära den norska gränsen. Bakom satsningen på inledningsvis 250 miljoner kronor står Svenska Handelsfastigheter som redan säkrat Coop och gränshandelskedjan Eurocash till de två största av de fyra butikslokaler som erbjuds i den första etappens 10 650 kvadratmeter.

Enligt nuvarande planer kommer den nya gränshandelsstationen att kompletteras med ytterligare två etapper för att totalt omfatta cirka 24 000 kvadratmeter efter en investering som sammantaget passerar 400 miljoner kronor.

Det är det största nybyggnadsprojektet i Storlien sedan Högfjällshotellet byggdes på 1880-talet och kommer att betyda mycket för ortens attraktionskraft, säger Thomas Holm, vice vd för Svenska Handelsfastigheter.

Då Coop och Eurocash redan verkar i regionen så vet vi att det finns ett tillräckligt kundunderlag. Gränshandeln uppgick till cirka 25 miljarder kronor under 2017 och väntas fortsätta öka långsiktigt. Intresset är stort för satsningen och vi för diskussioner med ytterligare potentiella hyresgäster, säger Thomas Holm.

Johan Svensson, vd på Eurocash, gör en likartad bedömning.

Vi tror på fortsatt god tillväxt för gränshandeln och Storlien har ett bra läge vid E14 och med Trondheim och Tröndelags Fylke i upptagningsområdet, säger Johan Svensson.

Anläggningen, som byggs i direkt anslutning till Coops nuvarande etablering, kommer att få en uttalad miljöprägel. Bland annat utlovas miljöcertifiering samt parkering med 80 laddstationer för elbilar. Dessutom ska rondellen vid E14 byggas om för underlätta på- och avfarter till området.

Vi har vetat att det finns en betydande potential här i Storlien som vi nu ser förverkligas. Vi ser fram emot att få de nya arbetstillfällen som kommer att skapas här, säger kommunstyrelsens ordförande Daniel Danielsson (C).

Så snart Coops nuvarande lokaler är tömda är avsikten att i etapp två rusta upp och anpassa dessa för nya hyresgäster i en process som också är tänkt att vara avslutad våren 2020. Etapp tres utformning är mer osäker. Den kommer att avgöras av utvecklingen i de första etapperna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078