23948sdkhjf

Snabb och exakt schaktning utlovas

Föraren behöver bara styra, resten ska ett skalbart och automatiskt höjdkontrollsystem hålla reda på hävdar Caterpillar.

Caterpillar lanserar ett automatiskt höjdkontrollsystem med GNSS-teknik. 3D-systemet är gjort för bandschaktarna D3K2, D4K2 och D5K2 och ska göra det möjligt att exakt positionera bladet helt utan förarinsats från första skäret till finschaktningen lovar företaget i ett pressmeddelande.

Systemet, som fått namnet Cat Grade med 3D, är ett fabriksmonterat tillvalssystem som är integrerat i maskinens konstruktion.

Som tillval finns Cataccugrade Ready, som gör det möjligt att använda Universal Total Station- och laserreferenser för automatisk kontroll.

Tanken är att systemet ska hjälpa föraren, oavsett hur erfaren denne är, att åstadkomma specificerade lutningar snabbare och mer exakt jämfört med konventionella metoder. Detta ska i sin tur leda till att antalet maskintimmar och kostnaderna för bränsle, utsättning och omarbete minskar hävdar Caterpillar.

GNSS-mottagare och en dataradio har byggts in i takstrukturen och det ska inte behövas några mastmonterade antenner eller kablar på bladet. Caterpillar lyfter fram att den integrerade konstruktionen innebär att man inte behöver ta bort komponenterna vid dagens slut,

Tre tröghetsmätningsenheter övervakar maskinens riktning och positionsavkännande hydraulcylindrar övervakar bladpositionen. Enligt Caterpillar ger systemet, när det är i GNSS-läge, en noggrannhet ner till tre centimeter. Detta ska ske tack vare RTK-positioneringsteknik (Real Time Kinematic), som integrerar flera satellitsignaler med information från en basstationsmottagare eller andra korrigeringsenheter.

Systemet håller reda på var maskinen och skärkanten är i förhållande till den konstruktionsplan som finns, och placerar automatiskt bladet via en inbyggd, elektrohydraulisk ventilmodul.


Föraren ska få samma information på den tio tum stora display som sitter inbyggd i instrumentpanelen. Flera konfigurerbara vyer och en god överblick utlovas, Caterpillar lyfter också fram att kontrollknapparna som aktiverar systemet är inbyggda i joystickspakarna.

Det enda föraren måste göra är att styra maskinen, förklarar Caterpillar som uppger att behovet av manuella åtgärder minskas med cirka 80 procent. Företaget hävdar också att Grade med 3D kan öka produktiviteten med så mycket som 50 procent i vissa projekt

Den som vill ska kunna beställa sin maskin med enbart Accugrade Ready-tillvalet, inklusive Cat Slope Assist-systemet, givare, processor och kablage.

Det ska sedan gå att skala upp tekniken med olika komponenter från Grade med 3D via återförsäljaren Sitech, detta gäller till exempel antenner, mottagare, dataradio, display, och SEA-nyckel (Software Enabled Attachment).

Caterpillar ser denna skalbara metod som ett sätt för kunder att gå in på en lägre nivå och sedan öka när behoven ändras.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094