23948sdkhjf

Macchiarini-utredning öppnas igen

Beslut från överåklagare Mikael Björk under en presskonferens idag.

Det var i oktober 2017 som beskedet från kammaråklagare Jennie Nordin kom att förundersökningen mot kirurgen Paolo Macchiarini läggs ner.

− Vi har kommit fram till att det har varit oaktsamt att genomföra fyra av de fem operationerna eftersom kirurgen utförde operationerna med syntetiska luftstrupar i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet. Men vi har inte funnit att brott går att styrka. Detta beror på att vi inte kan bevisa att effekterna med hög sannolikhet hade uteblivit med en annan metod, sa kammaråklagare Jennie Nordin då.

Idag kom beskedet från överåklagare Mikael Björk att brottsutredningen kring Macchiarini öppnas igen.

Vid utvecklingscentrum i Göteborg där överåklagare Mikael Björk arbetar handläggs cirka 1000 överprövningsärenden om året.

– Vi har under åren har haft en ganska stabil ändringsfrekvens. Vi ändra cirka 11 procent av de fallen som vi granskar, sa Mikael Björk under presskonferensen,

Enligt beskedet vid dagens presskonferens kvarstår delar av tidigare nedläggningsbeslut.

– Mitt beslut idag innebär att åklagarens beslut att lägga ner utredningen om den svenske och den amerikanske patienten kvarstår. Mitt beslut att öppna utredningen gäller den isländska och den turkiska patienten, sa Björk under presskonferensen.

– Det betyder inte att min kollega har gjort fel, men trots det gör jag en annan bedömning kring att det kan gå att finna ett orsakssamband.

När det gäller den svenska patienten säger Mikael Björk att denna har opererats med en beprövad metod och inte fått sin luftstrupe ersatt med en konstgjord. Därför finns det inte något som tyder på att operationen inte genomförts med beprövad erfarenhet, och detta är enligt överåklagare Mikael Björk orsaken till att förundersökningen inte återupptas för den svenska patienten. 

Överåklagare Mikael Björk kommer själv att leda förundersökningen.

– Jag kommer själv att leda förundersökningen. Det vore resursslöseri att lämna över till en annan åklagare eftersom jag lagt ner mycket tid på fallet.

Grovt vållande till kroppsskada är det som står i åklagarens fokus under förundersökningen. Orsakssambanden är betydligt tydligare här än i förhållande till dödsfallen, men även grovt vållande till annans död kommer att utredas. Beslutet att återuppta förundersökningen innebär inte per automatik att åklagaren kommer att väcka åtal.

Macchiarini är nu skäligen misstänkt för två fall av vållande till kroppsskada, grovt brott, enligt åklagarmyndigheten. 

– Men det är sannolikt att Macchiarini kommer att behöva höras igen och att han kommer att delges misstanke om brott.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08