23948sdkhjf

Elbilar och hus i energiharmoni

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

En helt ny teknik som kopplar ihop batterikapaciteten i parkerade elbilar med fastigheternas energisystem har börjat användas av allmännyttan i Örebro.

28 november testkördes för första gången i skarpt läge en teknik där fastigheters energisystem och batterierna i parkerade elbilar kan samverka i en molntjänst.

Förenklat fungerar den nya tekniken som så att bilarna laddar batteriet när byggnadens elförbrukning är låg, och ger tillbaka energi till fastigheten och elnätet när förbrukningen är högre. Detta medför att vi kan balansera belastningen i elnätet och kapa så kallade effekttoppar. Många bilar står still en stor del av dygnet och i takt med att vi mer och mer övergår till elbilar ger detta en stabilare energiförsörjning, hävdar Jonas Tannerstad, chef för el & automation på Örebrobostäder som tagit fram den nya tekniken tillsammans med innovationsbolaget Power 2 You.

Enligt företaget är man först i Sverige med att installera och använda den teknik som kallas ”vehicle to grid”, V2G. V2G beskrivs som ett nytt steg på en långsiktig innovationsresa där konventionella inlåsta fastighetssystem gjort sitt och ersatts med öppna industrisystem som tillåter att fastigheternas styrsystem kopplas ihop med varandra.

Resultatet blir, enligt Örebrobostäders vd Ulf Rohlén, en markant minskad energiförbrukning och därmed också minskad klimatpåverkan.

Tack vare våra satsningar på innovation och automation i vårt fastighetsbestånd är vi i dag med och driver utvecklingen av morgondagens, och till viss del redan dagens, smarta städer. Det genombrott som nu skett, i och med den här nya tekniken, kommer att revolutionera hur framtidens fastigheter utformas, förutspår Ulf Rohlén.

Hans bedömning är att företaget nu befinner sig i tredje steget i utvecklingen. Första steget var en kraftfull minskning av energiförbrukningen i beståndet, andra steget införandet av energilagring och lokal elproduktion. Det som nu möjliggjorts i det tredje steget är att företagets fastigheter själva kan kapa effekttoppar och bidra till att stadens energisystem inte överbelastas. I princip innebär det att husen själva tar en aktiv del av den gemensamma energimarknaden i Sverige.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Rymden på Stockholms Kulturfestival

Rymden är årets tema på Stockholms Kulturfestival som går av stapeln 13-17 augusti – något att pricka in för temaresan till Stockholm under sensommaren.

Bäst i landet på avfallshantering

Nöjda kunder och bra miljövärden för förnybara drivmedel och matavfallsinsamling avgjorde när landets bästa bästa kommun på avfallshantering utsågs igår.

Peab bygger naturnära

Ett helt nytt bostadsområde ska byggas i Sollentuna.

Liten rigg med stor räckvidd

Sandviks nya topphammarrigg får plats på en släpvagn, enligt företaget tar aggregatet sig fram nästan överallt och den ska passa för både anläggningsjobb, tunneldrivning och stenindustrin.

Siktar på Bussförar-SM 2019

Regerande svenska mästaren i att köra buss, Anders Norell Bergendahl, siktar på deltagande i Bussföra-SM även i år – varvar läkarstudierna med helgjobb som bussförare.

SJ ska köra Öresundståg

Det blir SJ som ska köra och underhålla Öresundstågen från och med december 2020 – det beslutades av de regionala trafikhuvudmännen 21 maj.

Nyhetsbrev

Upptåget närmar sig Mälartåg

En integrering av Upptåget med Mälartåg, det kan bli resultatet av det beslut som Trafik- och samhällsutvecklingsnämnden fattade vid sammanträdet 20 maj.

Risk för brittisk stålkollaps

Busskuren som renar luften

Avancerad pålning för Sveriges första AC Marriott-hotel

Ibland är det trångt på riktigt – järnvägen dundrar förbi bara några meter från bygget och hela tomten går åt när Constrera bygger hotell tillsammans med Vi Invest i Solna.

Rottneros massa nu fossilfri

Klarsignal för nya E10

Peab asfalterar i Olofström

Klockan tickar för Bergnäsbron

Hon blir Wästbyggs nya Stockholmschef

Ny säckfabrik invigdes av näringsministern

Avfall Sverige avbryter samarbete kring förpackningar

Avfall Sveriges styrelse har beslutat att tills vidare avbryta arbetet med den samverkansplattform som skapats med Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI.

Samarbete ska minska matsvinn i livsmedelsbranschen

Nya krafter i Svenska Förpackningsgillet

1

Hon ska leda PE:s satsning på infrastruktur

PACK POINT NORDIC av stapeln – Konferensen i bilder

ÅI till Holmen: Låt oss inte sprida fake news

Holmen skapar förvirring kring klimat- och miljönyttan med återvunnet papper.

Fokus på rugby för Polarcool

Ny strategi att behandla tuberkulos

DSM gör förvärv

Växjö nästa för Hydroscand

Coromatic får ny ägare

Uppländskt uppdrag för Peab

De två bolagen går samman

Nytt bostadsområde byggs i Ale kommun

Ledare: Vårbudget utan svar

1

Stora bostadsbyggen på Slakthusområdet

Förändringar i producentansvaret riskerar snedvrida konkurrensen

SIS får nytt namn och utseende

Ny hållbarhetschef på Svevia

Vill ha mer tid att täcka deponi

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.209