23948sdkhjf

Elbilar och hus i energiharmoni

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

En helt ny teknik som kopplar ihop batterikapaciteten i parkerade elbilar med fastigheternas energisystem har börjat användas av allmännyttan i Örebro.

28 november testkördes för första gången i skarpt läge en teknik där fastigheters energisystem och batterierna i parkerade elbilar kan samverka i en molntjänst.

Förenklat fungerar den nya tekniken som så att bilarna laddar batteriet när byggnadens elförbrukning är låg, och ger tillbaka energi till fastigheten och elnätet när förbrukningen är högre. Detta medför att vi kan balansera belastningen i elnätet och kapa så kallade effekttoppar. Många bilar står still en stor del av dygnet och i takt med att vi mer och mer övergår till elbilar ger detta en stabilare energiförsörjning, hävdar Jonas Tannerstad, chef för el & automation på Örebrobostäder som tagit fram den nya tekniken tillsammans med innovationsbolaget Power 2 You.

Enligt företaget är man först i Sverige med att installera och använda den teknik som kallas ”vehicle to grid”, V2G. V2G beskrivs som ett nytt steg på en långsiktig innovationsresa där konventionella inlåsta fastighetssystem gjort sitt och ersatts med öppna industrisystem som tillåter att fastigheternas styrsystem kopplas ihop med varandra.

Resultatet blir, enligt Örebrobostäders vd Ulf Rohlén, en markant minskad energiförbrukning och därmed också minskad klimatpåverkan.

Tack vare våra satsningar på innovation och automation i vårt fastighetsbestånd är vi i dag med och driver utvecklingen av morgondagens, och till viss del redan dagens, smarta städer. Det genombrott som nu skett, i och med den här nya tekniken, kommer att revolutionera hur framtidens fastigheter utformas, förutspår Ulf Rohlén.

Hans bedömning är att företaget nu befinner sig i tredje steget i utvecklingen. Första steget var en kraftfull minskning av energiförbrukningen i beståndet, andra steget införandet av energilagring och lokal elproduktion. Det som nu möjliggjorts i det tredje steget är att företagets fastigheter själva kan kapa effekttoppar och bidra till att stadens energisystem inte överbelastas. I princip innebär det att husen själva tar en aktiv del av den gemensamma energimarknaden i Sverige.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

VPK förvärvar Corenso

Minskad risk för alzheimer hos kulturellt aktiva

Viking Line till Almedalen

Viking Cinderella kryssar från Stockholm till Visby och tillbaka tre dagar under Almedalsveckan - kryssningarna prickar in Moderaternas, Liberalernas och Socialdemokraternas dagar.

Fler går över till returpall

De ska sköta de statliga vägarna i Arvidsjaur

Fosterdiagnoser ökar markant

Nyhetsbrev

Utvecklar ny sorts sensor

Tribologiforskare vid Luleå tekniska universitet utvecklar en sensor som kan bli självförsörjande på el.

Pant på festivalen

Rekordsiffror för Svevia

Rörelseresultat, omsättning, orderingång och orderstock hamnade på rekordnivåer för Svevia under 2018. Men fortfarande återstår en del att göra, bland annat visar anläggningsdivisionen fortsatt förlust.

De ska säkra antibiotikan vid kris

”Riskerar att bli kännbart för många företag”

Vikande lönsamhet när kemiindustrin förbereder för hård Brexit. IKEM:s chefsekonom Carl Eckerdal varnar.

Ny plattform för automatiserad palltransport

Förvärvar franska Synova

Rådström till Scaniatoppen

Svagare än väntat för Recipharm

Ny mötesplats för livsmedelsindustrin

Intelligent handske

Illegal sopdumpning bekämpas med oväntad teknik

Möjligt att minimera avbrottens påverkan i industrin

Hur påverkas monteringspersonal inom tillverkningsindustrin av avbrott i datorbaserade informationssystem? Varför påverkar vissa avbrott som de gör? Hur kan vi skapa strategier för att hantera dem?

Tryckluftsprocess lagrar förnybar energi

Intervju med börsaktuella vd:n

Läkemedelsbolaget går direkt in på Nasdaqs huvudlista och blir första bolag att noteras i år. Läs intervjun med bolagets vd Magnus Corfitzen med anledning av noteringen.

Abbott och Novo Nordisk i diabetessamarbete

Sälen rustar för fler besökare

Elbil redo ta hand om göteborgarnas sopor

Vid ett välbesökt event under gårdagen överlämnades Volvo Trucks första eldrivna lastbilar till samarbetspartners.

Krav för biobanker standardiseras

Ny svensk cykelkedjesatsning

Flybmi i konkurs

Plastföretag i konkurs

Stopp för kontanter på grund av rån

AstraZeneca slår förväntningarna

Tvärstopp för Odd Molly

Peab bygger i Falkenberg

Nyupptäckt sjukdom viktigt för diabetiker

NCC tryggar i Kalmar

Framgång för Gasporox

Ny USA-topp i Recipharm

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.119