23948sdkhjf

Ludvika i rättstvist med byggjätte

Nu får domstol avgöra en mångårig tvist om byggandet av en vattenledning.

Delade meningar mellan beställare och entreprenör om byggandet av en vattenledning har lett fram till att Ludvika kommun nu väljer att vidta rättsliga åtgärder mot entreprenören NCC.

26 juni 2012 fick NCC uppdraget att bygga en 13 kilometer lång vattenledning mellan Ludvika och Grängesberg för Ludvika kommuns räkning. Vattenledningen är tänkt att fungera som reservvattenledning för Grängesbergs samhälle och förse Spendrups bryggeri med vatten.

Uppdraget genomförs som en utförandeentreprenad, vilket innebär att beställaren tar ansvar för projektering och väljer de material som ska användas. Enligt entreprenören har det dock under projektets gång visat sig vara svårt att få ledningen att fungera enligt de givna förutsättningarna.

Arbetena som inleddes i september 2012 skulle ha varit färdigställda under senhösten 2013 för idrifttagande av ledningen 1 januari 2014. Provtryckningar visade dock att ledningen inte var tät samtidigt som ytterligare felaktigheter konstaterades under slutbesiktningen.

Det parterna inte varit överens om är dels vilka tekniska lösningar som ska användas och dels vem som egentligen är ansvarig för de problem som uppstått och därmed ska betala för kalaset.

Det NCC framför allt har invändningar mot är själva ledningen. Företagets bedömning är att det krävs en helt annan typ än den föreskrivna för att klara det extrema tryck ledningen utsätts för från insidan. Företaget anser också att den gjorda projekteringen är ofullständig.

Vissa felavhjälpande åtgärder har genomförts, men förra våren kraschade samarbetet totalt. Enligt NCC:s chefsjurist Håkan Broman hade kommunen då beställt omfattande merarbeten som sedan inte betalats.

Under dessa förhållanden kan vi inte fortsätta vårt uppdrag, sade Håkan Broman i samband med att företaget beslutade att häva entreprenadkontraktet 13 april 2017.

Kommunen betraktar hävningen som avtalsstridig och eftersom parterna inte lyckats komma överens har nu kommunstyrelsen givit sin ordförande Leif Pettersson uppdraget att via Ludvika kommuns ombud vidta rättsliga åtgärder mot entreprenören.

Morgan Andersson

Kommunstyrelsen i Ludvika har beslutat att vidta rättsliga åtgärder mot NCC på grund av en konflikt om byggandet av en vattenledning.

Foto: Holger Ellgaard

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078