23948sdkhjf

Adventsstake av kolossalformat

Världens förmodligen högsta adventsljusstake har börjat sprida sitt ljus.

203,5 meter över Öresunds vatten har nu det första ljuset tänts i det som förmodligen är världens högsta adventsljusstake. Förra året var det premiär för omvandlingen av Öresundsbron till adventsljusstake med hjälp av lampor monterade i toppen av brons fyra pyloner.

I år upprepas satsningen och kompletteras dessutom med julgranar i betalningsstationen för att förmedla lite julstämning över Öresund.

I toppen av pylonerna har LED-ljus monterats som inte behöver mer än 1,4 KWh per pylon för att sprida sitt varma, gula sken till såväl Danmark som Sverige. Kostnaden för ”energislöseriet” beräknas uppgå till ungefär 1:20 danska kronor per timme och pylon.

Det första ljuset tändes söndagen den 2 december, och kommer att vara tänt mellan klockan 15.00 och 09.00 veckans alla dagar. Ytterligare ett ljus tänds som traditionen kräver, ett i taget de tre resterande söndagarna i advent. Ljusen kommer också att vara tända på julafton, juldagen, under mellandagarna och på nyårsafton.

Det har varit roligt och spännande att vara med om att förvandla brons pyloner till en gigantisk adventsljusstake som kan ses på många kilometers avstånd, men vi tycker att det ska följas upp med något lite mer jordnära. Om vi så bara kan sprida tio procent extra julstämning för våra kunder på väg till arbetet om morgonen, så är det en insats som är värd det, säger Bengt Hergart, anläggningsdirektör på Øresundsbrokonsortiet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078