23948sdkhjf

Ny EPS-fabrik öppnad i Hobro

Produktionen har tagit fart vid BewiSynbra Danmark nya fabrik.

Vid öppningsceremonin bjöd företaget sina gäster på seminarier och föreläsningar om byggisolering, design, emballage och om expanderad polystyren (EPS) i en cirkulär ekonomi. Gästerna gavs även en rundvandring i fabriken. 

Den nya fabriken ligger dikt intill den tidigare fabriken, vilket ger synergieffekter sett såväl ur ett energi-, underhåll- och administrationsperspektiv.  

-En annan fördel med att docka den nya fabriken till den befintliga, är att vi därmed kan minska transporten av isoleringsmaterial, vilket innebär mindre koldioxidutsläpp, säger Karl Erik Olsen, vd för BewiSynbra Danmark. 

Olsen säger att företaget framförallt har fokuserat på att berätta om sina lösningar för byggbranschen, eftersom det är en vanlig uppfattning att EPS endast kan användas för att isolera altandäck eller för att isolera platta tak.  

-EPS kan användas till så mycket mer, bland annat tillsammans med olika byggsystem och fasadisolering, säger Karl Erik Olsen. 

Speciellt två fördelar med EPS som byggsystem, väckte gästernas intresse. Att hus kan byggas med EPS under hela året, samt att det tar kortare tid att bygga klimatskärmen jämfört med traditionella lösningar, vilket även inbegriper passiva hus.  

-Att kunna bygga hus även när det regnar ger en bättre ekonomi i byggandet. När husen kan byggas under större delen av året minskar även de stora utmaningarna med arbetskraftsbrist, sa han. 

BewiSynbra Danmark ingår i den europeiska gruppen BewiSynbra Group, en av Europas ledande EPS-tillverkare med 1 300 anställda på 28 produktionsplatser i Norden, Nederländerna och Portugal. I Danmark har företaget sju anläggningar och 240 anställda vid fabrikerna i Hobro, Glejbjerg, Holbæk, Holeby, Maribo och Tørring. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063