23948sdkhjf

Byggbranschens etik synas på nytt

Byggbranschens syn på osund konkurrens undersöks av Konkurrensverket.

Byggbranschen har hamnat i fokus hos Konkurrensverket igen. Nu genomförs en riktad enkätundersökning som bland annat ska klargöra byggbranschens egen uppfattning om förekomsten av karteller och korruption.

Syftet är att uppmärksamma hinder mot en effektiv konkurrens genom att skaffa oss kunskap om branschens egen uppfattning om förekomsten av karteller och korruption. Vi vill också undersöka om det finns behov av att genomföra riktade informationsinsatser om eftergiftsprogrammet. Vi genomförde en liknande undersökning 2005 och vill nu följa upp hur synen på karteller och kännedomen om eftergift har utvecklats, säger Hanna Witt som är ansvarig för undersökningen.

Enkäten distribueras i ett riktat utskick via e-post, men kan också besvaras direkt via Konkurrensverkets egen webbplats fram till den 12 december. Mottagare är i första hand vd:ar inom några av byggbranschens delmarknader.

Att vi valde just dessa delmarknader beror dels på att vissa av dem fanns med i vår tidigare undersökning som visade att många trodde att det förekom karteller. Dels har vi sett en del tecken på att det verkar finnas konkurrensproblem, till exempel en hög andel en-anbud och en del klagomål. Vi utesluter inte att fler delbranscher kan bli aktuella längre fram. Vi utesluter inte heller att andra branscher än bygg kan komma att undersökas, säger Hanna Witt.

Hanna Witt ser satsningen som en del av myndighetens tillsynsuppdrag och mål att arbeta förebyggande och upplysande om korruption.

– Det betyder inte att vi har fått särskilda indikationer om korruption just inom bygg. Vi tror att det kan finnas i alla typer av konkurrenssammanhang inom alla branscher.

Hon betonar att resultatet inte kommer att ligga till grund för att starta tillsynsärenden.

Vi kommer att använda det som utgångspunkt för ett riktat förebyggande arbete som exempelvis informations- och utbildningsinsatser. Eventuellt kan resultatet även komma att användas i en rapport för att sprida kunskap om upphandlingsmarknader i bredare bemärkelse.

Parallellt genomförs en undersökning på samma tema riktad till upphandlande myndigheter.

Enligt Magnus Johansson, som är ansvarig för undersökningen, är avsikten att undersöka omfattningen av osunda inslag som korruption och karteller i offentlig upphandling.

– Vårt syfte är att uppmärksamma hinder mot en konkurrens på lika villkor. Vi genomförde en liknande undersökning 2013. Nu ska det bli intressant att följa upp hur upphandlande myndigheter upplever att korruption och karteller påverkar offentlig upphandling i dag. Vi kommer att presentera resultatet av undersökningen under våren 2019, säger Magnus Johansson.

Läs också om kommunala upphandlingar som ofta bryter mot lagen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.36