23948sdkhjf

60 kg återvunnen plast i Volvobil

Volvo Cars premiärvisade i somras en demonstrationsbil som tydligt visar på biltillverkarens ambition att till år 2025 ha minst 25 % av plastinehållet i sina bilar av återvunnet material.

Bilen, en XC60, visades i samband med Volvo Ocean Race i Göteborg. Recycling fick möjlighet att titta på bilen i samband med en nätverksträff hos RISE i Mölndal. De driver en testbädd för främjande av plaståtervinning, där Volvo Cars ingår. Vid träffen visade Sandra Tostar, teknisk specialist för polymera material vid Volvo Cars, bilen, där många detaljer ”gjorts om” med återvunna plastmaterial. Sammanlagt handlar det om ca 60 kg återvunnen plast och ambitionen var att förutsättningslöst titta på alla möjligheter att byta jungfruliga plastmaterial mot återvunna dito.

Sandra Tostar berättade att man gjort detta på endast ca ett halvår och att projektet krävt mycket av både Volvo och underleverantörer. Det faktum att detaljerna körts hos underleverantörer som varit i full produktion, i produktionsverktyg, har varit utmanande för alla inblandade.

Kompounderare med från start

En aktör som varit med sedan starten av projektet är ystadbaserade plaståtervinnaren Rondo Plast. Man har varit en central samarbetspartner som diskuterat och kommit fram till lösningar med såväl formsprutare som Volvo Cars. Rondo ser stora möjligheter genom att vara delaktig i detta ambitiösa initiativ och ge prov på företagets breda kunskaper inom återvunna plastmaterial.

– Bilen bygger på en befintlig modell, där man i detta projekt bytt ut plastdetaljer motsvarande ca 60 kg mot återvunnen plastråvara. Som kompounderare har vi varit involverade sedan de första tankarna kring denna bil började utformas, berättar Fredrik Holst, produktchef på Rondo Plast.

Källorna för Rondos återvunna material härstammar från både industri- och konsumentspill. I denna demonstrationsbil har Rondos material använts till luftkanaler, centralkonsolen bakom radio och display samt hjulhus och lastgolvsstöd men även till andra applikationer.

– Vårt material används till bärande och tekniska funktioner som ofta kläs med något ytmaterial, fortsätter Fredrik Holst. Det är också i dessa komponenter som den största möjligheten för Volvo Cars finns framöver.

Volvo Cars är nominerad finalist till Återvinningsgalan, i kategorin "Årets cirkulära initiativ". Mer info om galan hittar du på www.atervinningsgalan.se.

Se mer om eventet

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.453