23948sdkhjf

Öppnar för självstyrande skogsmaskiner

20 miljoner kronor satsas nu för att utveckla självstyrande skogsmaskiner.

Självstyrande skotare som själva kan planera sin körning, ta sig fram i terrängen och samtidigt skapa en säkerhetszon runt maskinen så att ingen kan komma till skada. Det är några givna målsättningar när Vinnova och skogsbranschen nu satsar 20 miljoner kronor för att utveckla självstyrande skogsmaskiner.

På lite längre sikt, när sensorstyrning och säkerhetssystem finns på plats kommer nästa steg: fjärrstyrning av skogsmaskinerna från kontoret.

– Det steget är förstås mera futuristiskt. Men det ger flera potentiella förbättringar. Utan hytt blir vissa maskiner mycket lättare och skonsammare. Och dessutom mer effektiva i sitt transportarbete när det blir mer plats för virket, säger Olle Gelin, forskare på Skogforsk.

Men det är också ett lyft för arbetsmiljön, utan helkroppsvibrationer och utan risk för fallolyckor eller fallande föremål. Det skulle också på sikt ge oss en bredare rekryteringsbas om människor kunde sitta tillsammans med sina arbetskamrater i en mer social miljö.

Skogsindustrin står inför ett rejält tekniksprång även i andra avseenden. Bland annat får Skogforsk nio miljoner kronor från Mistra och skogsbranschen för att utveckla användningen av nya högupplösta data om skogen från bland annat laserskanning och satellitbilder.

De två satsningarna kompletterar varandra. Genom att länka samman data om skog och terräng i smarta planerings- och beslutsstöd så ökar förstås möjligheterna att lyckas med de självstyrande maskinerna, säger Olle Gelin.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079