23948sdkhjf

Sju av tio tar sig inte tid

Vidtar yrkeshantverkare de säkerhetsåtgärder som krävs? Inte enligt en undersökning som Bosch låtit göra. De svenska hantverkarna verkar dessutom vara sämst i klassen.

Verktygstillverkaren Bosch har låtit undersöka hur yrkeshantverkare i Europa hanterar säkerhetskraven. Resultatet uppges visa att mer än var fjärde yrkeshantverkare upplever att tiden som de behöver lägga på att följa hälso- och säkerhetsåtgärder på arbetsplatsen leder till störande avbrott i deras arbete flera gånger om dagen eller ännu oftare.

Var femte uppger att de inte lägger någon tid alls på att följa kraven och  sju av tio av svenska hantverkare svarar att de sällan eller aldrig tar en paus för att se till att de uppfyller alla säkerhetsbestämmelser. 

Enligt Bosch innebär detta att Sverige är det land som lägger ner minst tid på att säkra sina arbetsförhållanden.

– Vi ser att tid är en viktig faktor för en stor del av professionella hantverkare när det kommer till hanterandet av hälso- och säkerhetsåtgärder arbetsplatsen. Det är därför mycket viktigt för oss att ständigt arbeta för att skapa funktioner i verktygen som främjar säkerheten för användaren på ett så tidseffektivt sätt som möjligt, säger Henk Becker, vd för Robert Bosch Power Tools GmbH, i ett pressmeddelande.

Enligt undersökningen anser 40 procent av de tillfrågade svenskarna  att hörselskydd och skyddsglasögon är de viktigaste säkerhetsåtgärderna i det dagliga arbetet.

Drygt en fjärdedel, 27 procent, uppger att de använder sig av inbyggda skyddsfunktioner i verktygen för att skydda sig mot olyckor och skador.

Enligt undersökningen är det de svenska yrkeshantverkarna framförallt vill ha när det gäller inbyggda funktioner lägre volym och vibrationsskydd.  Det ser ungefär likadant ut i de övriga länderna, skyddsglasögon ligger först, sedan kommer hörselskydd och damm

Nära hälften av de svarande anser också att användning av säkerhetsutrustning anses allra viktigast vid arbete i metall.

Bosch gav Splendid Research GmbH i uppdrag att genomföra undersökningen. Den gjordes i april 2018 och totalt deltog 952 professionella hantverkare i åldern 18 – 65 år, varav 106 från Sverige. Andra länder som deltog i undersökningen var Tyskland, Spanien, Italien, Sverige, Storbritannien, Frankrike, Belgien, Nederländerna, Luxemburg och Portugal.

Mer läsning finns - läs om hur verktygen utvecklats här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079