23948sdkhjf

Västerbotten: Slut på influensavaccin

Nu är influensavaccinet slut i Västerbotten meddelar landstinget. Inga fler doser kommer i år.

Nu är influensavaccinet i princip slut på både hälsocentraler och sjukhus i länet. Inga fler doser av vaccin kommer att komma till Sverige under 2018. Eventuellt kan fler doser levereras i slutet av januari 2019.

Vaccination av riskgrupper fortsätter så länge det finns vaccin kvar och efter det ställs vaccinationerna in tills vidare.

Antalet beställda doser till norra regionen var detsamma i år som förra året. Bristen på vaccin beror på en ökad efterfrågan både lokalt och i hela Europa. Förra årets influensa slog hårt då många drabbades av stammen som inte ingick i landstingens upphandlade vaccin. I år har ett bredare vaccin köpts in – men några har varit låsta i upphandlingar.

– Influensaaktiviteten är just nu mycket låg i Sverige liksom i resten av Europa. Det är normalt för säsongen och troligen får vi ingen större spridning före nyår, säger Gunilla Persson, biträdande smittskyddsläkare i Västerbottens läns landsting.

Landstinget uppmanar dem som tillhör en riskgrupp att om möjligt undvika kontakt med andra som har pågående influensasymtom, som hosta och feber.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078