23948sdkhjf

Förbjudna ämnen i julbelysningar

Kemikalieinspektionen har undersökt innehållet av skadliga kemikalier i julbelysning och andra elektriska juldekorationer.

14 av de 96 granskade produkterna innehöll förbjudna ämnen över gränsvärdena i lagstiftningen.

"Det är ingen stor hälsorisk med att ha julbelysning med farliga ämnen hemma. Men den totala mängden farliga kemikalier i många olika varor kan på sikt orsaka problem för både hälsa och miljö”, säger Mariana Pilenvik, inspektör på Kemikalieinspektionen i ett pressmeddelande.

I Kemikalieinspektionens senaste tillsynsprojekt om elektriska produkter har en del av projektet fokuserat på julbelysningar. Rapporten visar att 14 av 96 elektriska julprodukter innehöll otillåtna halter av ett eller flera av ämnena bly, kadmium, kortkedjiga klorparaffiner och flamskyddsmedlet HBCDD.

Bland varorna som innehöll förbjudna ämnen fanns bland annat en elljusstake, julgransbelysning och elektriska prydnadstomtar.

De vanligaste bristerna i julbelysningarna gällde bly i lödningar och kortkedjiga klorparaffiner i kablar och andra plastdetaljer. Blyet är därför främst ett problem vid tillverkningen och när belysningen blir avfall.

Utöver belysningarna med otillåtna ämnen hittades ytterligare sex julbelysningar med över 0,1 procent av farliga ämnen som inte är förbjudna men finns med på EU:s kandidatförteckning. . Några av de elektriska julprodukterna med förbjudna ämnen innehöll också ämnen på kandidatlistan.

I den andra delen av tillsynsprojektet om elektriska produkter kontrollerade Kemikalieinspektionen 24 personvårdsprodukter. Två av de varorna, en massageapparat och ett manikyrset, visade sig innehålla bly i förbjudna halter.

Efter Kemikalieinspektionens granskning har företagen slutat att sälja de produkter som innehöll för höga halter av förbjudna ämnen. Inom ramen för detta tillsynsprojekt har Kemikalieinspektionen anmält eller kommer att anmäla nio företag till åklagare för misstänkta miljöbrott.

Julbelysningarna som granskats i projektet införskaffades i november 2017 medan personvårdsprodukterna togs in för analys under våren 2018.

Rapporten: Tillsyn av julbelysning och elektriska personvårdsprodukter

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.345