23948sdkhjf

100 % återvinning är målet

Tetra Pak gör gemensam sak med det globala resurshanteringsföretaget Veolia i ett unikt samarbete för att möjliggöra återvinning av alla komponenter i använda dryckeskartongar. Samarbetet gäller initialt i Europeiska unionen och målet är att ett sådant återvinningssystem ska vara fullt utbyggt år 2025.

Den genomsnittliga dryckeskartongen omfattar cirka 75% kartong, 20% plast och 5% aluminiumfolie. Men medan det finns en fungerande marknad för återvunna fibrer som omvandlas till pappersmassa av hög kvalitet för användning i både industriella och konsumentprodukter, är detsamma inte sant för den återvunna polymeren och aluminiumen (PolyAl) -blandningen.

Inom ramen för det nya partnerskapet kommer den utvunna PolyAl-fraktionen att upparbetas på särskilda anläggningar och omvandlas till råmaterial för applikationer inom plastindustrin. På detta sätt förväntas det totala värdet av använda dryckeskartonger fördubblas, vilket i sin tur gör värdekedjan för insamling och återvinning mer livskraftig och effektiv.

Tetra Pak och Veolia-partnerskapet kommer att börja i EU och expandera till fler marknader runt om i världen.

– Allt material från dryckeskartongförpackningar kan till fullo återvinnas till något nytt och användbart. Vårt sätt att stimulera återvinning innebär att vi arbetar med många partners längs hela värdekedjan, för en kedja är bara lika stark som den svagaste länken. Utmaningen i EU är att uppnå skalfördelar och få fram avsättning för PolyAl som ett material av högt värde, säger Lisa Ryden, återvinningsdirektör, Tetra Pak.

Laurent Auguste, Senior EVP Development, Innovation & Markets, Veolia:, säger

– Detta partnerskap förenar vår resurshanteringskompetens och Tetra Paks förpackningsmaterialkompetens. Vi kommer att utveckla en miljövänlig och ekonomiskt hållbar lösning för återvinning av PolyAl, först i EU och sedan Asien, genom att förbättra insamling, teknik och processer. Vi är stolta över att inleda denna resa med Tetra Pak för att upprätthålla och utöka återvinningen av dryckeskartong. På Veolia arbetar vi varje dag för att göra avfall till en värdefull resurs och utvecklar ständigt innovativa lösningar och investerar i teknik, som en del av vårt bredare engagemang för att leva cirkulärt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078