23948sdkhjf

Lundberg till Region Stockholm

Carina Lundberg Uudelepp föreslås utses till Region Stockholms första regiondirektör - hon blir först på den posten eftersom regionen bildas samtidigt som hon tillträder.

1 januari 2019 kommer Stockholms läns landsting att bilda Region Stockholm. I samband med detta övertar Region Stockholm ett antal uppgifter från Länsstyrelsen och får ett större ansvar för hela Stockholmsregionens utveckling. Regionbildningen och det utökade ansvaret ställer nya krav på organisationen, både när det gäller samverkan med 26 kommuner och effektiv styrning och ledning.

– Vi föreslår Carina Lundberg Uudelepp som vår första regiondirektör. Carina har en lång och gedigen erfarenhet av att leda offentlig verksamhet i Stockholms län mot högt satta mål. Bakom sig har hon 25 år av att styra, leda och göra offentliga organisationer effektivare med goda verksamhetsmässiga resultat. Samtidigt vill jag tacka Malin Frenning - som vid årsskiftet lämnar landstinget - för hennes målmedvetna och goda insatser för att utveckla och förnya landstinget under de senaste åren. Det utgör en viktig grund för arbetet framåt, säger Irene Svenonius (M), landstingsstyrelsens ordförande och finanslandstingsråd.

– Våra utökade ansvarsområden, som bland annat upprättande av länsplanen för transportinfrastruktur, tillväxt och regional utveckling, ställer nya krav på hela organisationen, inte minst när det gäller att bygga upp en väl fungerande samverkan med länets 26 kommuner. Detta gör Carina Lundberg Uudelepps erfarenhet av länets kommuner särskilt viktig, säger Gustav Hemming (C), vice ordförande i landstingsstyrelsen och tillväxt-, samhällsplanerings- och skärgårdslandstingsråd.

– I en region med så omfattande verksamhet som Region Stockholm innebär ledarskapet och styrningen särskilda utmaningar. Inom hälso- och sjukvården, vår största verksamhet, kommer vår nya regiondirektör Carina Lundberg Uudelepp att tillsammans med hela organisationen få fortsätta arbetet för att öka patienternas tillgänglighet och valfrihet, förbättra vårdpersonalens förutsättningar, och stärka alla stockholmares förtroende för vården, säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd.

– Vår region växer snabbt och ställer oss inför nya utmaningar. Andelen äldre i befolkning ökar och allt fler lever längre med kroniska sjukdomar, vi får individanpassade läkemedel, medborgarna får tillgång till vården på nätet och att snabbt få rätt vård kommer att bli det normala för nya generationer. Ett skifte i ledarskapet är naturligt i ljuset av att vi går in i en regionbildning och en helt ny mandatperiod. Vårdens framtid ligger i effektivare arbetssätt och strukturer och bygga på kunskapsstyrning och beprövad erfarenhet, säger Ella Bohlin (KD), vårdutvecklingslandstingsråd.

– Vår region står inför en historisk utbyggnad av kollektivtrafiken och ett arbete med att bli landets första klimatneutrala region. Vi är övertygade om att Carina Lundberg Uudelepp är rätt person att bli regionens första regiondirektör, säger Tomas Eriksson (MP), miljö- och kollektivtrafiklandstingsråd.

– Offentlig sektor spelar med sitt ansvar för sjukvård, kollektivtrafik och samhällsplanering en viktig roll för hur människor och näringsliv har det i vardagen. Att få möjligheten att bidra till ledning och utveckling av denna fantastiska region med företagande i världsklass, naturskön skärgård, unika kulturella miljöer och mänsklig mångfald är fantastiskt roligt och väldigt förpliktigande, säger Carina Lundberg Uudelepp, ny regiondirektör från 1 januari 2019.

FAKTA/Carina Lundberg Uudelepp

Landstingsstyrelsen föreslås utse Carina Lundberg Uudelepp till Region Stockholms första regiondirektör 27 november. Hon har en lång erfarenhet av att leda offentliga verksamheter och har tidigare varit bland annat kommundirektör i Täby, biträdande stadsdirektör i Stockholms stad, stadsdelsdirektör och kvalitetschef i Stockholms stad. Carina Lundberg Uudelepp kommer närmast ifrån egen verksamhet där huvuduppdragen varit verksamhetsutveckling och ledarskap. Från 1 januari 2019 kommer Carina att leda hela den samlade tjänstemannaorganisationen inom Region Stockholm. Tjänsten är tidsbegränsad och följer ett förordnande över mandatperioden till år 2022.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062