23948sdkhjf

Konferens med bilen i fokus 

| Av Malin Folkesson | Plastforum SE | Tipsa redaktionen

Efterfrågan på lätta och smarta komponenter ökar inom alla områden. Och intresset är stort. Drygt 90 personer från industrin, var på plats för att ta del av konferensen Plast - nuläge och framtidsscenario, i Jönköping i oktober.

Läs också: Bättre markör för hjärnskada hittad

Efter några inledande ord av Ingrid Wadskog, vd för Jönköpings tekniska högskola, samt ett föredrag av Fredrik Stig, vice verksamhetschef för Lighter, var det dags för Per Bengtsson, teknisk chef på Volvo Car Group, att ta över scenen.   

-Polypropen är ett optimalt lättviktsmaterial, med bra egenskaper, låg densitet. I kombination med kolfiber har PP en riktigt intressant styvhet. Och av de närmare 340 kilo polymerer som finns i en bil, är faktiskt 40 procent polypropen.  

Vad finns det då för utmaningar när man konstruerar och tillverkar dessa enorma mängder plastkomponenter vilka sedan tillsammans blir en bil? 

-Att få de olika materialen att fungera och trivas tillsammans så att kunden upplever en homogen miljö. Förutom det så är det väldigt mycket relationer mellan saker som ska se likartade ut. Det är en utmaning att få detta att fungera. 

Om ytor och problematiken att designa med plast, handlade nästa föredrag.  

-Texturer och material är viktiga för den visuella uppfattningen, men det gäller få ihop dessa så att helupplevelsen blir bra. Ett problem kan dock vara att uppfattningen skiljer sig åt från en person till en annan. Det gäller därför att använda sig av någon metod så att alla pratar samma språk och blir överens, sa Lars Ericsson från JTH 

Metoden han pratar om är Kansei. Genom denna har man identifierat ett sätt att länka sin uppfattning till en fysisk ytstruktur genom mätbara parametrar. 

Mikael Edeskog, expert på tekniska ytor vid Volvo Cars bjöd även han på en resa i designerns värld, genom att visa att det mätbara inte alltid är detsamma som det upplevda.  

-När vi skapar en ny bilmodell så arbetar vi med linjer för att se om de fungerar tillsammans. Olika former ger olika uttryck och vi arbetar alltid med konvexa och konkava ytor för att en form ska upplevas som plan, sa Edeskog 

Ett annat föredrag lyfte fram värdet i att använda sig av simulering vid utveckling av nya produkter   

-Med hjälp av simuleringsverktyg och god design kan man kringgå väldigt många materialproblem och jobba runt problem gällande hållfasthet och sammanflytningslinjer, sa Magnus Ullman, teknisk chef vid Erteco Rubber & Plastics.  

Presentationen fokuserade på en fallstudie där en kund ersatt en stor aluminiumdetalj med PA12 + 65 procent glasfiber. 

Läs också: Miljonsatsning på hälsolabb

-Utan formfyllnadssimulering så hade vi aldrig kommit så här rätt. Visst hade kunden kunnat testa sig fram med hjälp av ett antal provverktyg, men värdefull tid hade  gått förlorad. 

Under högt tempo tog sedan Olaf Diegel, professor vid Lunds tekniska högskola, åhörarna på en resa i den additiva teknikens (AM) värld. Han betonade att AM inte är en ersättare för formsprutning, men framhöll att allt fler företag börjat använder sig av AM som kompletterande produktionsteknik. 

-Många företag designar för AM, redan när de konstruerar sin produkt idag. Att även använda sig av tekniken för tillverkning av verktygsinsatser är fenomenalt. Detta kan minska ledtiden till marknad, från månader till dagar eller veckor. <Diegel.jpg> 

Dagen avslutades med ett föredrag där Frans van Lokhorst och Staffan Reimendal från Engel Sverige lyfte fram olika lättviktstekniker från tillverkarens teknikportfölj. 

-Engel Austria investerar cirka 70 miljoner euro i forskning och utveckling årligen. En stor del av den investeringskakan är utveckling av olika lättviktslösningar, sa Staffan Reimerdal. 

Flera lättviktstekniker exemplifierades, som viktreducering genom förimpregnerade glasfibervävar, skumning samt en teknik där glasfiberväv förformas och lyfts in i ett varmt formverktyg. Kaprolaktam sprutas in, polymerisation uppstår och polyamid bildas. Detaljen översprutas sedan ånyo med annan polyamid. 

-Formsprutning i framtiden kommer att bli mer komplex där man färdigställer och utför än mer i sitt verktyg. Den senare processen är en intressant lösning som visar detta, sa Frans van Lokhorst.  

 

Dagen arrangerades av Jönköpings Tekniska Högskola, Lunds universitet och lättviktsarenan LIGHTer. Dagen avslutades med en middag som Engel Sverige och Resinex Nordic bjöd på.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Han skrev bästa avhandlingen

Nu står Sverige och Norge för dörren

Kinas näst största på formsprutningsmaskiner.

VPK förvärvar Corenso

Minskad risk för alzheimer hos kulturellt aktiva

Viking Line till Almedalen

Viking Cinderella kryssar från Stockholm till Visby och tillbaka tre dagar under Almedalsveckan - kryssningarna prickar in Moderaternas, Liberalernas och Socialdemokraternas dagar.

Fler går över till returpall

Nyhetsbrev

De ska sköta de statliga vägarna i Arvidsjaur

Fosterdiagnoser ökar markant

Utvecklar ny sorts sensor

Tribologiforskare vid Luleå tekniska universitet utvecklar en sensor som kan bli självförsörjande på el.

Pant på festivalen

Rekordsiffror för Svevia

Rörelseresultat, omsättning, orderingång och orderstock hamnade på rekordnivåer för Svevia under 2018. Men fortfarande återstår en del att göra, bland annat visar anläggningsdivisionen fortsatt förlust.

De ska säkra antibiotikan vid kris

”Riskerar att bli kännbart för många företag”

Vikande lönsamhet när kemiindustrin förbereder för hård Brexit. IKEM:s chefsekonom Carl Eckerdal varnar.

Ny plattform för automatiserad palltransport

Förvärvar franska Synova

Rådström till Scaniatoppen

Svagare än väntat för Recipharm

Ny mötesplats för livsmedelsindustrin

Intelligent handske

Illegal sopdumpning bekämpas med oväntad teknik

Möjligt att minimera avbrottens påverkan i industrin

Hur påverkas monteringspersonal inom tillverkningsindustrin av avbrott i datorbaserade informationssystem? Varför påverkar vissa avbrott som de gör? Hur kan vi skapa strategier för att hantera dem?

Tryckluftsprocess lagrar förnybar energi

Ascelia börsnoteras – Stor vd-intervju

Läkemedelsbolaget går direkt in på Nasdaqs huvudlista och blir första bolag att noteras i år. Läs intervjun med bolagets vd Magnus Corfitzen med anledning av noteringen.

Abbott och Novo Nordisk i diabetessamarbete

Krav för biobanker standardiseras

Ny svensk cykelkedjesatsning

Flybmi i konkurs

Plastföretag i konkurs

Stopp för kontanter på grund av rån

AstraZeneca slår förväntningarna

Tvärstopp för Odd Molly

Peab bygger i Falkenberg

Nyupptäckt sjukdom viktigt för diabetiker

NCC tryggar i Kalmar

Framgång för Gasporox

Ny USA-topp i Recipharm

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.115