23948sdkhjf

Konferens med bilen i fokus 

| Av Malin Folkesson | Plastforum SE | Tipsa redaktionen

Efterfrågan på lätta och smarta komponenter ökar inom alla områden. Och intresset är stort. Drygt 90 personer från industrin, var på plats för att ta del av konferensen Plast - nuläge och framtidsscenario, i Jönköping i oktober.

Läs också: Prisas för avlyssning

Efter några inledande ord av Ingrid Wadskog, vd för Jönköpings tekniska högskola, samt ett föredrag av Fredrik Stig, vice verksamhetschef för Lighter, var det dags för Per Bengtsson, teknisk chef på Volvo Car Group, att ta över scenen.   

-Polypropen är ett optimalt lättviktsmaterial, med bra egenskaper, låg densitet. I kombination med kolfiber har PP en riktigt intressant styvhet. Och av de närmare 340 kilo polymerer som finns i en bil, är faktiskt 40 procent polypropen.  

Vad finns det då för utmaningar när man konstruerar och tillverkar dessa enorma mängder plastkomponenter vilka sedan tillsammans blir en bil? 

-Att få de olika materialen att fungera och trivas tillsammans så att kunden upplever en homogen miljö. Förutom det så är det väldigt mycket relationer mellan saker som ska se likartade ut. Det är en utmaning att få detta att fungera. 

Om ytor och problematiken att designa med plast, handlade nästa föredrag.  

-Texturer och material är viktiga för den visuella uppfattningen, men det gäller få ihop dessa så att helupplevelsen blir bra. Ett problem kan dock vara att uppfattningen skiljer sig åt från en person till en annan. Det gäller därför att använda sig av någon metod så att alla pratar samma språk och blir överens, sa Lars Ericsson från JTH 

Metoden han pratar om är Kansei. Genom denna har man identifierat ett sätt att länka sin uppfattning till en fysisk ytstruktur genom mätbara parametrar. 

Mikael Edeskog, expert på tekniska ytor vid Volvo Cars bjöd även han på en resa i designerns värld, genom att visa att det mätbara inte alltid är detsamma som det upplevda.  

-När vi skapar en ny bilmodell så arbetar vi med linjer för att se om de fungerar tillsammans. Olika former ger olika uttryck och vi arbetar alltid med konvexa och konkava ytor för att en form ska upplevas som plan, sa Edeskog 

Ett annat föredrag lyfte fram värdet i att använda sig av simulering vid utveckling av nya produkter   

-Med hjälp av simuleringsverktyg och god design kan man kringgå väldigt många materialproblem och jobba runt problem gällande hållfasthet och sammanflytningslinjer, sa Magnus Ullman, teknisk chef vid Erteco Rubber & Plastics.  

Presentationen fokuserade på en fallstudie där en kund ersatt en stor aluminiumdetalj med PA12 + 65 procent glasfiber. 

Läs också: Allt ljus på vinnarna

-Utan formfyllnadssimulering så hade vi aldrig kommit så här rätt. Visst hade kunden kunnat testa sig fram med hjälp av ett antal provverktyg, men värdefull tid hade  gått förlorad. 

Under högt tempo tog sedan Olaf Diegel, professor vid Lunds tekniska högskola, åhörarna på en resa i den additiva teknikens (AM) värld. Han betonade att AM inte är en ersättare för formsprutning, men framhöll att allt fler företag börjat använder sig av AM som kompletterande produktionsteknik. 

-Många företag designar för AM, redan när de konstruerar sin produkt idag. Att även använda sig av tekniken för tillverkning av verktygsinsatser är fenomenalt. Detta kan minska ledtiden till marknad, från månader till dagar eller veckor. <Diegel.jpg> 

Dagen avslutades med ett föredrag där Frans van Lokhorst och Staffan Reimendal från Engel Sverige lyfte fram olika lättviktstekniker från tillverkarens teknikportfölj. 

-Engel Austria investerar cirka 70 miljoner euro i forskning och utveckling årligen. En stor del av den investeringskakan är utveckling av olika lättviktslösningar, sa Staffan Reimerdal. 

Flera lättviktstekniker exemplifierades, som viktreducering genom förimpregnerade glasfibervävar, skumning samt en teknik där glasfiberväv förformas och lyfts in i ett varmt formverktyg. Kaprolaktam sprutas in, polymerisation uppstår och polyamid bildas. Detaljen översprutas sedan ånyo med annan polyamid. 

-Formsprutning i framtiden kommer att bli mer komplex där man färdigställer och utför än mer i sitt verktyg. Den senare processen är en intressant lösning som visar detta, sa Frans van Lokhorst.  

 

Dagen arrangerades av Jönköpings Tekniska Högskola, Lunds universitet och lättviktsarenan LIGHTer. Dagen avslutades med en middag som Engel Sverige och Resinex Nordic bjöd på.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

PACK POINT NORDIC av stapeln – Konferensen i bilder

ÅI till Holmen: Låt oss inte sprida fake news

Holmen skapar förvirring kring klimat- och miljönyttan med återvunnet papper.

Fokus på rugby för Polarcool

Ny strategi att behandla tuberkulos

Industrin orolig för fortsatt svag tillväxt

Stockholm vill införa avgifter

Stockholms stad efterlyser bättre samordning när det ska grävas och vill därför införa avgifter för ”trafikstörande” arbeten. "Det måste till någon form av incitament."

Nyhetsbrev

Förvärvar tre företag

Visolit expanderar och stärker sin position i Norden ytterligare med förvärvet av H2O Data AB, Aison AS och Netscenario AS.

Stavdal vill minska klimatpåverkan

Ökad användning av elektricitet är en av de viktigaste pusselbitarna när Stavdal nu höjer ambitionen att begränsa miljöutsläppen. I satsningen ingår bland annat fler eldrivna liftar samt ökad användning av miljöanpassad elektricitet i lokalerna.

”Vi måste bygga omvärldstryck”

För att få professionen, administrationen och politikerna att göra upp krävs omvärldstryck genom en samlad patientkår. Det menade Anders Lönnberg under första upplagan av mötet Fokus Patient.

Han blir ny chef för ABB Sverige

DSM gör förvärv

Stabilt läge för smittsamma sjukdomar – men gonorré ökar

Lämnar TLV för IVO

Sofia Wallström blir ny generaldirektör för IVO och lämnar därmed TLV.

Ny metod skyddar mot extrema solstormar

FOI har utarbetat en metod som bidrar till att skydda samhällskritisk infrastruktur vid extrema solstormar. Metoden kan bli ett kraftfullt verktyg för att förutsäga var i Sverige ett solutbrott kan påverka kraftnätet mest.

Volvo och Lego ställer ut framtidens maskiner

Självkörande och fossilfria fordon och maskiner finns redan. Men begränsningarna för hur entreprenadmaskiner konstrueras och utformas i framtiden tycks hela tiden flyttas framåt. Idéerna är många, vilket framgår av ett projekt Volvo CE driver med Lego Technic.

Coromatic får ny ägare

Milacron säljer av Uniloy

Plus

Kärnkraftens framtid

Kärnkraften har sedan förra sommaren seglat upp på den politiska agendan. Vi har tittat närmare på vad som händer med kärnkraften, vilka reaktorer som läggs ned och vilka som blir kvar.

Plus

Kameran som når in överallt

Termografören Jimmie Lindström har en tid testat en ny värmekamera. Han är helt såld och använder nästan bara det redskapet nu.

Svenskar skeptiska till AI i sjukvården

Svenskar anser att den ökade användningen av AI gynnar de allra flesta branscher. Post och logistik hamnar i topp. Sämre är det med sjukvården som hamnar i botten av Tietos undersökning över svenskarnas syn på AI.

1

Byggarbetsgivarnas nya ordförande ser behov av viss kursändring

Carin Stoeckmann, vd för Byggmästar’n i Skåne har utsetts till ny förbundsordförande för Sveriges Byggindustrier och identifierar omedelbart digitalisering och hållbarhet som nyckelområden inför framtiden.

Skattesmocka motverkar återbruk

Återanvändningen glömdes bort när skatten på kemikalier i viss elektronik infördes 2017.

”Bra blandning med något för alla”

Efter ett års uppehåll slår Maskinexpo åter igen upp portarna på Stoxa 23-25 maj. Bra variation i montrarna utlovas bland de i skrivande stund cirka 210 utställande företagen.

Cellcomb en "crème de la crème"

De två bolagen går samman

Ledare: Vårbudget utan svar

Stora bostadsbyggen på Slakthusområdet

Förändringar i producentansvaret riskerar snedvrida konkurrensen

SIS får nytt namn och utseende

Ny hållbarhetschef på Svevia

Vill ha mer tid att täcka deponi

Här vill flest jobba

Nytt tjänsteföretag etableras i Sverige

Nytt bostadsområde byggs i Ale kommun

Uppländskt uppdrag för Peab

Förtätning i Umeå

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.114