23948sdkhjf

Volvo säljer självstyrande lastbilar

Sex Volvolastbilar ska styras av en hjullastaroperatör när konceptet för första gången används kommersiellt.

Norska Brønnøy Kalk AS i Velfjord blir först ut att köpa Volvo Lastvagnars självkörande fordon – sex stycken Volvo FH16 lastbilar ska sköta företagets transporter från kalkbrottet till krossen i en hamn.

Fordonen kommer att styras av en hjullastaroperatör och rutten är dragen både utomhus och i fem kilometer långa tunnlar.

Enligt Volvo Lastvagnar är avtalet är ett resultat av nyligen genomförda automatiseringsprojekt inom bland annat gruvdrift, sockerrörsskörd och sophämtning.

Det är dock första gången lösningen ska användas kommersiellt av en kund och upplägget innebär mer än att bara leverera ett antal självkörande fordon.

I avtalet ingår att kunden köper en komplett transporttjänst och betalar per levererat ton,  det handlar alltså om en total transportlösning – att transportera kalksten mellan två terminaler.

–   Det här är ett viktigt steg för oss, säger Raymond Langfjord, vd för kalkbrottet, i ett pressmeddelande.

– Konkurrensen i branschen är hård. Vi arbetar hela tiden med att öka effektiviteten och produktiviteten på lång sikt, och vi har en tydlig vision om att vi vill utnyttja nya möjligheter inom teknik och digitala lösningar. 

Han uppger att företagets konkurrenskraft kommer att öka på en tuff global marknad i och med att man börjar använda självkörande fordon.

Sasko Cuklev, Director Autonomous Solutions på Volvo Lastvagnar, gläds åt att företaget nu kommit så långt att det levererar lösningar med självkörande fordon.

–  Arbetet utförs i ett avgränsat område med förutbestämda rutter och vi kommer kontinuerligt jobba vidare med hur vi kan få ut mesta möjliga av lösningen och skräddarsy den efter specifika kundbehov. Det handlar om att samarbeta för att utveckla nya lösningar som ger största möjliga flexibilitet, effektivitet och ökad produktivitet, säger han i pressmeddelandet.

Volvo Lastvagnars vd Claes Nilsson förklarar att det gäller att vara på tårna om man ska stå sig i konkurrensen.

– De globala transportbehoven förändras hela tiden i mycket snabb takt, och det krävs nya och avancerade lösningar för att hålla sig i framkant. Vårt mål är att gå i spetsen för utvecklingen av produkter och tjänster som tillgodoser dessa behov, säger han i pressmeddelandet.

Logistikupplägget med de självkörande fordonen har testats med framgång, uppger Volvo Lastvagnar. Testerna ska fortsätta och lösningen ska tas i full drift i slutet av nästa år.

Fakta

  • I överenskommelsen ingår en lösning där självkörande fordon transporterar kalksten mellan olika terminaler åt Brønnøy Kalk i Velfjord, Norge.
  • Avtalspartner är Brønnøy Kalk AS och Volvo Lastvagnar.
  • De självkörande Volvo FH16-lastbilarna med 750 hästkrafter styrs av en hjullastaroperatör.
  • I rutten ingår körning i både tunnlar och utomhusmiljö.

Källa: Volvo Lastvagnar

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11