23948sdkhjf

En avmattning står för dörren

-Det är ett enormt bra tryck i branschen just nu, men jag tror att branschen anar att en avmattning står för dörren, sa Joakim Norlén, vd för Svensk Industriförening, SINF, när han presenterade  Underleverantörsbarometern för tredje kvartalet 2018. 

Det har gått väldigt bra för svensk industri under en lång tid, men nu står en avmattning för dörren, sa Norlén. Man kan se att årets tredje kvartal i år har en ganska stor minskning från samma period i fjol, bland de företag som har en expansion mellan 1-20 procent.  

17 procent av de företag som svarat på undersökningen tror att vi är på väg in i en lågkonjunktur. Detta att jämföras med 7 procent förra kvartalet och 5 procent motsvarande kvartal 2017. 

-Visserligen så är det fullt i många företags orderböcker just nu, men den tendens som undersökningen visar, tyder på en klar minskning, sa han. 

65 procent av företagen ser tillgången på utbildad arbetskraft som ett problem. Endast 35 procent anser att de klarar sig med den arbetskraft de har. 

Hur förväntas då personalstyrkan förändras över tid? 

-Betydligt fler företag än vid motsvarande period i år, planerar faktiskt för att inte anställa personal under nästa år. 19 procent av företagen planerar att öka sin personalstyrka under 2019, att jämföras med 31 procent från förra kvartalet. Andelen som planerar att minska personalstyrkan under innevarande kvartal är 12 procent jämfört med sex procent föregående kvartal. 

Och hur förbereder sig företagen för en eventuell konjunkturnedgång? 

-Vi har sett att man under den rådande högkonjunkturen försöker att hantera fler kunder, och fler kunder på andra marknader samt att man arbetar för att stärka kassan, sa Joakim Norlén. 

Enligt undersökningen så upplever väldigt många företag att vi är på väg in i en lågkonjunktur. Ändå, när man lyssnar på utställarna så går det bra och många säger sig även tro att 2019 blir ett bra år, om än inte med samma höga tryck. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.291