23948sdkhjf

En avmattning står för dörren

| Av Malin Folkesson | Plastforum SE | Tipsa redaktionen

-Det är ett enormt bra tryck i branschen just nu, men jag tror att branschen anar att en avmattning står för dörren, sa Joakim Norlén, vd för Svensk Industriförening, SINF, när han presenterade  Underleverantörsbarometern för tredje kvartalet 2018. 

Det har gått väldigt bra för svensk industri under en lång tid, men nu står en avmattning för dörren, sa Norlén. Man kan se att årets tredje kvartal i år har en ganska stor minskning från samma period i fjol, bland de företag som har en expansion mellan 1-20 procent.  

17 procent av de företag som svarat på undersökningen tror att vi är på väg in i en lågkonjunktur. Detta att jämföras med 7 procent förra kvartalet och 5 procent motsvarande kvartal 2017. 

-Visserligen så är det fullt i många företags orderböcker just nu, men den tendens som undersökningen visar, tyder på en klar minskning, sa han. 

65 procent av företagen ser tillgången på utbildad arbetskraft som ett problem. Endast 35 procent anser att de klarar sig med den arbetskraft de har. 

Hur förväntas då personalstyrkan förändras över tid? 

-Betydligt fler företag än vid motsvarande period i år, planerar faktiskt för att inte anställa personal under nästa år. 19 procent av företagen planerar att öka sin personalstyrka under 2019, att jämföras med 31 procent från förra kvartalet. Andelen som planerar att minska personalstyrkan under innevarande kvartal är 12 procent jämfört med sex procent föregående kvartal. 

Och hur förbereder sig företagen för en eventuell konjunkturnedgång? 

-Vi har sett att man under den rådande högkonjunkturen försöker att hantera fler kunder, och fler kunder på andra marknader samt att man arbetar för att stärka kassan, sa Joakim Norlén. 

Enligt undersökningen så upplever väldigt många företag att vi är på väg in i en lågkonjunktur. Ändå, när man lyssnar på utställarna så går det bra och många säger sig även tro att 2019 blir ett bra år, om än inte med samma höga tryck. 

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Hon ska leda PE:s satsning på infrastruktur

PACK POINT NORDIC av stapeln – Konferensen i bilder

ÅI till Holmen: Låt oss inte sprida fake news

Holmen skapar förvirring kring klimat- och miljönyttan med återvunnet papper.

Fokus på rugby för Polarcool

Ny strategi att behandla tuberkulos

Industrin orolig för fortsatt svag tillväxt

Nyhetsbrev

Stockholm vill införa avgifter

Stockholms stad efterlyser bättre samordning när det ska grävas och vill därför införa avgifter för ”trafikstörande” arbeten. "Det måste till någon form av incitament."

Förvärvar tre företag

Visolit expanderar och stärker sin position i Norden ytterligare med förvärvet av H2O Data AB, Aison AS och Netscenario AS.

Stavdal vill minska klimatpåverkan

Ökad användning av elektricitet är en av de viktigaste pusselbitarna när Stavdal nu höjer ambitionen att begränsa miljöutsläppen. I satsningen ingår bland annat fler eldrivna liftar samt ökad användning av miljöanpassad elektricitet i lokalerna.

”Vi måste bygga omvärldstryck”

För att få professionen, administrationen och politikerna att göra upp krävs omvärldstryck genom en samlad patientkår. Det menade Anders Lönnberg under första upplagan av mötet Fokus Patient.

Han blir ny chef för ABB Sverige

DSM gör förvärv

Stabilt läge för smittsamma sjukdomar – men gonorré ökar

Lämnar TLV för IVO

Sofia Wallström blir ny generaldirektör för IVO och lämnar därmed TLV.

Ny metod skyddar mot extrema solstormar

FOI har utarbetat en metod som bidrar till att skydda samhällskritisk infrastruktur vid extrema solstormar. Metoden kan bli ett kraftfullt verktyg för att förutsäga var i Sverige ett solutbrott kan påverka kraftnätet mest.

Volvo och Lego ställer ut framtidens maskiner

Självkörande och fossilfria fordon och maskiner finns redan. Men begränsningarna för hur entreprenadmaskiner konstrueras och utformas i framtiden tycks hela tiden flyttas framåt. Idéerna är många, vilket framgår av ett projekt Volvo CE driver med Lego Technic.

Coromatic får ny ägare

Milacron säljer av Uniloy

Plus

Kärnkraftens framtid

Kärnkraften har sedan förra sommaren seglat upp på den politiska agendan. Vi har tittat närmare på vad som händer med kärnkraften, vilka reaktorer som läggs ned och vilka som blir kvar.

Plus

Kameran som når in överallt

Termografören Jimmie Lindström har en tid testat en ny värmekamera. Han är helt såld och använder nästan bara det redskapet nu.

Svenskar skeptiska till AI i sjukvården

Svenskar anser att den ökade användningen av AI gynnar de allra flesta branscher. Post och logistik hamnar i topp. Sämre är det med sjukvården som hamnar i botten av Tietos undersökning över svenskarnas syn på AI.

1

Byggarbetsgivarnas nya ordförande ser behov av viss kursändring

Carin Stoeckmann, vd för Byggmästar’n i Skåne har utsetts till ny förbundsordförande för Sveriges Byggindustrier och identifierar omedelbart digitalisering och hållbarhet som nyckelområden inför framtiden.

Skattesmocka motverkar återbruk

Återanvändningen glömdes bort när skatten på kemikalier i viss elektronik infördes 2017.

”Bra blandning med något för alla”

Efter ett års uppehåll slår Maskinexpo åter igen upp portarna på Stoxa 23-25 maj. Bra variation i montrarna utlovas bland de i skrivande stund cirka 210 utställande företagen.

De två bolagen går samman

Ledare: Vårbudget utan svar

Stora bostadsbyggen på Slakthusområdet

Förändringar i producentansvaret riskerar snedvrida konkurrensen

SIS får nytt namn och utseende

Ny hållbarhetschef på Svevia

Vill ha mer tid att täcka deponi

Här vill flest jobba

Nytt tjänsteföretag etableras i Sverige

Nytt bostadsområde byggs i Ale kommun

Uppländskt uppdrag för Peab

Förtätning i Umeå

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.108