23948sdkhjf

En avmattning står för dörren

| Av Malin Folkesson | Plastforum SE | Tipsa redaktionen

-Det är ett enormt bra tryck i branschen just nu, men jag tror att branschen anar att en avmattning står för dörren, sa Joakim Norlén, vd för Svensk Industriförening, SINF, när han presenterade  Underleverantörsbarometern för tredje kvartalet 2018. 

Det har gått väldigt bra för svensk industri under en lång tid, men nu står en avmattning för dörren, sa Norlén. Man kan se att årets tredje kvartal i år har en ganska stor minskning från samma period i fjol, bland de företag som har en expansion mellan 1-20 procent.  

17 procent av de företag som svarat på undersökningen tror att vi är på väg in i en lågkonjunktur. Detta att jämföras med 7 procent förra kvartalet och 5 procent motsvarande kvartal 2017. 

-Visserligen så är det fullt i många företags orderböcker just nu, men den tendens som undersökningen visar, tyder på en klar minskning, sa han. 

65 procent av företagen ser tillgången på utbildad arbetskraft som ett problem. Endast 35 procent anser att de klarar sig med den arbetskraft de har. 

Hur förväntas då personalstyrkan förändras över tid? 

-Betydligt fler företag än vid motsvarande period i år, planerar faktiskt för att inte anställa personal under nästa år. 19 procent av företagen planerar att öka sin personalstyrka under 2019, att jämföras med 31 procent från förra kvartalet. Andelen som planerar att minska personalstyrkan under innevarande kvartal är 12 procent jämfört med sex procent föregående kvartal. 

Och hur förbereder sig företagen för en eventuell konjunkturnedgång? 

-Vi har sett att man under den rådande högkonjunkturen försöker att hantera fler kunder, och fler kunder på andra marknader samt att man arbetar för att stärka kassan, sa Joakim Norlén. 

Enligt undersökningen så upplever väldigt många företag att vi är på väg in i en lågkonjunktur. Ändå, när man lyssnar på utställarna så går det bra och många säger sig även tro att 2019 blir ett bra år, om än inte med samma höga tryck. 

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

USA finns i MaaS-fronten

Kollektivtrafikaktören Transdev har gjort en internationell rapport om trender inom kollektivtrafikbranschen – det visar sig att USA leder MaaS-utvecklingen.

Lucka 12 - vem där?

Denna internationellt bevandrade vd önskar sig färre knäppgökar i världspolitiken...

Storsatsning på jämtländsk gränshandel

Investeringar på inledningsvis en kvarts miljard kronor ger Storlien det största nybyggnadsprojektet sedan 1880-talet.

Malmö bästa cykelstaden

Enligt intresseorganisationen Cykelfrämjandet är det Malmö som är Sveriges bästa cykelstad 2018.

Snabb och exakt schaktning utlovas

Föraren behöver bara styra, resten ska ett skalbart och automatiskt höjdkontrollsystem hålla reda på hävdar Caterpillar.

Affär nära - de kan köpa betydande ABB-verksamhet - aktien handelsstoppad

Nyhetsbrev

Colombia-avtal för plåsterbolag

Vd-byte och besparingar

Microsoft köper mark i Sverige

Gävle och Sandviken säljer runt 130 hektar mark till Microsoft, något som skapar förutsättningar för stora internationella investeringar i Sverige.

Ny metod för att studera ALS bättre

Projekt för mindre take away-skräp

Flergångslådor eller pantsystem för förpackningar, kan det vara lösningar för att minska mängden skräp som kommer från våra take away-vanor?

Arbetsplatsolycka i Lidköping

Kina vinner men Sverige har potential

Seniorer slet i sommarvärmen

De gamla maskinerna fick jobba hårt när det återigen vankades vintageutställning i Åsele. "Vi ska göra nytta, vi ska ta bort båda högarna och bygga upp en liten vägbank."

Väderkoll ska minska flygutsläpp

Norwegian ingår nytt avtal med Avtech – syftet är att minska utsläppen med hjälp av väderdata och därmed bidra till ett hållbart flyg enligt flygbolaget.

Macchiarini-utredning öppnas igen

Beslut från överåklagare Mikael Björk under en presskonferens idag.

Lego lägger bud på industrijätte

Gamla handdukar blev nya redan på 90-talet

Rent ut sagt med Ulf Wiklund, vd för Pacson Papperspartner i Norr AB.

Stadsplanerare kan motverka självmord

Rätt utformning av den byggda miljön är en mycket viktig faktor för att motverka självmord hos unga, hävdar Chalmersforskaren Charlotta Thodelius.

HSB bygger i Visby

Orsaksanalys av lagerskador i vindkraftverk

Orsaken till White Structure Flaking, en lagerskada i vindkraftverk och andra drivsystem som uppstår väldigt tidigt, har länge varit okänd. Nu har NSK utvecklat ett nytt lagermaterial som uppges ge stora fördelar för vindturbiners livslängd.

Alstom påbörjar underhållskontrakt

2

Glänsande gammal goding

"Jag är inte hjälpt av att ha kört grävmaskin hela livet – när jag kör den här är jag lika mycket nybörjare som du skulle vara".

Lucka 11 - se vem som finns här

Lucka 10 - se vem som döljer sig här

Han blir vd på Svenska Metallkretsen

Samma koncept under nytt namn 

Lucka 9 - vem där?

VD-byte hos Avfall Sverige

Lucka 7 - kika in här

Byggstart i Södertälje

Uppsalaföretag prisades

Lucka 1 – vem döljer sig här?

De bygger fiber i Västergötland

Västerbotten: Slut på influensavaccin

Nätet störst på Black friday

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.217