23948sdkhjf

Enklare tågresor i sikte

Det kommer att bli lättare att resa med tåg i Europa – detta efter att förslag från Miljöpartiet antagits av EU-parlamentet.

14 november röstade EU-parlamentet för Miljöpartiets förslag om att förenkla tågresandet i Europa. Förslagen innebär att det ska vara enkelt att boka om tågbiljetter vid missad anslutning, att det blir lättare att boka långa sammanhängande resor i EU och större möjligheter för resenärer att ta med cykeln på tåget.

– Detta har varit ett efterlängtat besked för många människor som vill resa klimatsmart. Det är oacceptabelt att det ska vara så svårt att göra längre tågresor i Europa, säger Jakop Dalunde, MP och gruppledare för den gröna partigruppen i transportutskottet i EU-parlamentet. Han har drivit förslagen i transportutskottet tillsammans med EU:s gröna partigrupp i transportutskottet.

Ett av de antagna förslagen väntas förenkla för resenärer som missar en anslutning, även om det sker mellan olika tågbolag.

– En tågresenär som missar en anslutande resa på grund av ett försenat tåg ska ha rätt att ta nästa avgående tåg med samma destination, även om det är med en annan operatör. Detta kommer underlätta mycket för att göra längre resor i Europa, säger Jakop Dalunde.

Miljöpartiet har länge kämpat för att tvinga tågbolag att öppna upp sina bokningssystem för andra aktörer. Det skulle kunna göra det lättare för resenärer att boka tåg mellan olika länder i Europa.

– Om vi ska minska flygandet måste det bli enklare att resa utomlands med tåg. Effekten av att detta förslag är att det troligen blir lika enkelt att boka tåg som flyg. Jag väntar nu på att någon driftig entreprenör tar fram motsvarigheten till Skyscanner, Momondo eller flygresor.se - fast för tåg. Det kommer underlätta för väldigt många människor, säger Jakop Dalunde.

EU-parlamentet röstade även för att resenärer ska kunna ta med sig cykel på tåget i hela Europa.

– Detta har varit en omdiskuterad fråga i Sverige och hittills har man i Sverige valt att prioritera fler sittplatser framför möjligheten att ta med cykel. Nu blir frågan avgjord den här vägen och det tror jag många cyklister uppskattar, säger Jakop Dalunde.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141