23948sdkhjf

Öppet brev om elmontörers död

| Av Christer Åkerlundh | UochD | Tipsa redaktionen

Fackförbunden Elektrikerna och Seko har skrivit ett öppet brev angående fem elmontörers död på jobbet i år.

Idag råder, enligt de två fackförbunden, en ohållbar situation där det uppstår oklarheter huruvida en olycka klassas som en olycka eller en elolycka. Om det är en olycka hamnar ärendet hos Arbetsmiljöverket, om det är en elolycka hamnar det hos Elsäkerhetsverket. Enligt Elektrikerna och Seko hamnar ärendena på grund av detta mellan stolarna, vilket leder till bristande dödsfall- och olycksfallsutredningar.

Läs också: En person omkom i elolycka 2018

Bara i år har fem elmontörer dött på jobbet. Att människor får sätta livet till på grund av sitt arbete är oacceptabelt, skriver fackförbunden i brevet.

Här är några utdrag ur brevet:

”Idag råder en ohållbar situation där det uppstår oklarheter huruvida det är en olycka eller elolycka. Om det är en olycka hamnar ärendet hos Arbetsmiljöverket, om det är en elolycka hamnar det hos Elsäkerhetsverket. Med anledning av detta ser vi, Elektrikerna och Seko, att händelseförlopp ”hamnar mellan stolarna”. Detta grundar sig i bristfällig samordning mellan myndigheterna, vilket i sin tur leder till brister i dödsfall- och olycksfallsutredningar. Vi vill särskilt poängtera att det är de arbetsorganisatoriska och bakomliggande orsakerna som behöver utredas mer omfattande”.

”Alla fem som omkommit har varit anställda på entreprenadbolag, där man utförde arbete åt nät- och produktionsbolag. Tidigare i år tog vi fram en rapport om just effekterna av de långa entreprenörskedjorna och den hårda konkurrensen vid upphandlingar”.

Läs också: Två personer omkom i elolyckor 2017

”På grund av den situation som råder på elmarknaden med upphandlingar till lägsta pris, som vinns av entreprenadbolagen som inte kan leverera utan att utsätta våra medlemmar för fara, utsätts våra medlemmar för en extrem press. (…) Ingen tar ansvar, eller vet var ansvaret ligger, när entreprenörer anlitar underentreprenörer som i sin tur anlitar underentreprenörer. Organisationsmodellen som råder i branschen är riggad för olyckor, och olyckor i vårt yrke är ofta dödliga. Vi behöver se förändringar nu”.

”För att komma till rätta med ovanstående problem är vår uppfattning att de stora nät- och produktionsbolagen måste anställa och ha egen personal för tillsyn, drift och underhåll av elnäten. För att det ska bli verklighet krävs en lagreglering som ser till att nät- och produktionsbolag är skyldiga att ha egen personal”.  

Fackförbunden kräver tre saker:

  • Ett möte mellan myndigheterna och undertecknande fackförbund.  
  • Att regeringen tillsätter en statlig utredning med direktiv att föreslå en lagreglering som garanterar drift och underhåll som är säker för elmontörer, för elsäkerheten och för rikets säkerhet, utifrån det vi skrivit ovan.  
  • Att Arbetsmiljöverket och Elsäkerhetsverket utreder de bakomliggande organisatoriska orsakerna till att olyckorna sker i den utsträckning de gör”. Brevet har undertecknats av Jonas Wallin, förbundsordförande Elektrikerna, och Valle Karlsson, förbundsordförande Seko.

Brevet har undertecknats av Jonas Wallin, förbundsordförande Elektrikerna, och Valle Karlsson, förbundsordförande Seko.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Pack Point Nordic av stapeln – Se konferensen i bilder

ÅI till Holmen: Låt oss inte sprida fake news

Holmen skapar förvirring kring klimat- och miljönyttan med återvunnet papper.

Fokus på rugby för Polarcool

Ny strategi att behandla tuberkulos

Industrin orolig för fortsatt svag tillväxt

Stockholm vill införa avgifter

Stockholms stad efterlyser bättre samordning när det ska grävas och vill därför införa avgifter för ”trafikstörande” arbeten. "Det måste till någon form av incitament."

Nyhetsbrev

Förvärvar tre företag

Visolit expanderar och stärker sin position i Norden ytterligare med förvärvet av H2O Data AB, Aison AS och Netscenario AS.

Stavdal vill minska klimatpåverkan

Ökad användning av elektricitet är en av de viktigaste pusselbitarna när Stavdal nu höjer ambitionen att begränsa miljöutsläppen. I satsningen ingår bland annat fler eldrivna liftar samt ökad användning av miljöanpassad elektricitet i lokalerna.

”Vi måste bygga omvärldstryck”

För att få professionen, administrationen och politikerna att göra upp krävs omvärldstryck genom en samlad patientkår. Det menade Anders Lönnberg under första upplagan av mötet Fokus Patient.

Han blir ny chef för ABB Sverige

DSM gör förvärv

Stabilt läge för smittsamma sjukdomar – men gonorré ökar

Lämnar TLV för IVO

Sofia Wallström blir ny generaldirektör för IVO och lämnar därmed TLV.

Ny metod skyddar mot extrema solstormar

FOI har utarbetat en metod som bidrar till att skydda samhällskritisk infrastruktur vid extrema solstormar. Metoden kan bli ett kraftfullt verktyg för att förutsäga var i Sverige ett solutbrott kan påverka kraftnätet mest.

Volvo och Lego ställer ut framtidens maskiner

Självkörande och fossilfria fordon och maskiner finns redan. Men begränsningarna för hur entreprenadmaskiner konstrueras och utformas i framtiden tycks hela tiden flyttas framåt. Idéerna är många, vilket framgår av ett projekt Volvo CE driver med Lego Technic.

Coromatic får ny ägare

Milacron säljer av Uniloy

Plus

Kärnkraftens framtid

Kärnkraften har sedan förra sommaren seglat upp på den politiska agendan. Vi har tittat närmare på vad som händer med kärnkraften, vilka reaktorer som läggs ned och vilka som blir kvar.

Plus

Kameran som når in överallt

Termografören Jimmie Lindström har en tid testat en ny värmekamera. Han är helt såld och använder nästan bara det redskapet nu.

Svenskar skeptiska till AI i sjukvården

Svenskar anser att den ökade användningen av AI gynnar de allra flesta branscher. Post och logistik hamnar i topp. Sämre är det med sjukvården som hamnar i botten av Tietos undersökning över svenskarnas syn på AI.

1

Byggarbetsgivarnas nya ordförande ser behov av viss kursändring

Carin Stoeckmann, vd för Byggmästar’n i Skåne har utsetts till ny förbundsordförande för Sveriges Byggindustrier och identifierar omedelbart digitalisering och hållbarhet som nyckelområden inför framtiden.

Skattesmocka motverkar återbruk

Återanvändningen glömdes bort när skatten på kemikalier i viss elektronik infördes 2017.

”Bra blandning med något för alla”

Efter ett års uppehåll slår Maskinexpo åter igen upp portarna på Stoxa 23-25 maj. Bra variation i montrarna utlovas bland de i skrivande stund cirka 210 utställande företagen.

Cellcomb en "crème de la crème"

De två bolagen går samman

Ledare: Vårbudget utan svar

Stora bostadsbyggen på Slakthusområdet

Förändringar i producentansvaret riskerar snedvrida konkurrensen

SIS får nytt namn och utseende

Ny hållbarhetschef på Svevia

Vill ha mer tid att täcka deponi

Här vill flest jobba

Nytt tjänsteföretag etableras i Sverige

Nytt bostadsområde byggs i Ale kommun

Uppländskt uppdrag för Peab

Förtätning i Umeå

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.121