23948sdkhjf

”Bra att vi är under luppen”

Först ville hon inte driva städbolag. Möt Caroline Fossto som nu leder tre företag, inklusive Städarna i Göteborg.

Caroline Fossto är företagare ut i fingerspetsarna. Hon är ordförande i Nyföretagarcentrum i Partille och driver tre företag, varav Städarna i Göteborg är ett. Men först ville hon inte alls driva ett städbolag. 

När Caroline Fossto 2014 fick frågan om hon ville starta Städarna i Göteborg, tänkte hon – nej. Städbranschens låga status, prispress och osunda konkurrens lockade inte. Dessutom kunde hon inget om städning.

– Men sen tänkte jag – varför inte. Jag vill ju egentligen mycket hellre arbeta med människor än saker. Och kanske kunde jag vara med och förändra branschen. Städbolaget skulle säkert inte kräva mer än halvtid.

Snabbt förstod hon hur fel hon hade.

– Vi gick genast från noll till fyra anställda och i början var jag själv ute och städade, både för att lära mig och för att det var nödvändigt.

Nu har Städarna i Göteborg AB funnits i fyra år och under de två sista har företaget tagit jättekliv.

– Bara i september ökade vi med 94 procent jämfört med samma månad förra året. Städarna som helhet ökade med 89 procent.

– Alla i koncernen arbetar som ett team, men man strävar ju alltid efter att vara bäst, säger hon med glimten i ögat. Man är inte företagare om man inte har en tävlingsmänniska i sig.

Och personalstyrkan har ökat från 10 till 35?

– Ja, när vi förvärvade Elins Städ förra året kom visserligen bara ägaren Linda Davidsson med. Det var henne jag ville få hit. Nu är hon min högra hand med ansvar för det operativa arbetet. Men vi fick en del nya anställda med förvärvet av Örgryte Städ. Annars har vi främst vuxit organiskt.

Att integrera Örgryte Städ i Städarna tog mer tid än tänkt, företagskulturerna var så olika.

Det får Caroline Fossto att komma in på anställningsvillkor. Städarnakoncernens alla dotterbolag har Almega Hemserviceföretagens kollektivavtal med Kommunal.

– Det är självklart.

Hur ser du på branschen som helhet?

– Jag blir glad när jag tänker på att vi mer och mer kommer under luppen och att mindre företag som inte skött sig har fått stänga ner. Idag kan kunder ringa och fråga om vi har kollektivavtal. Det är bra.

– Men det finns förstås fortfarande de som väljer lägsta pris. Vi måste våga fråga dem varför. Vad vet de om försäkringar, anständiga löner, arbetsvillkor och allt annat som gör att vi seriösa är dyrare?

Och utbildning, det kostar ju också?

– Ja visst, alla våra medarbetare grundutbildas genom Städarna Academy när de anställs. Utöver det har vi arbetsledar- och mentorutbildningar.

Hon tillägger att själva städutbildningen är en del, men att Städarnas värdegrund också är väldigt viktig.

– Alla kan göra fel någon gång, men att vara en god kollega och medmänniska är ett krav vi aldrig tummar på.

Städarna liksom de flesta andra städbolag har en stor del nyanlända i personalstyrkan.

Caroline Fossto vet inte hur många timmar hon lagt ner på att sitta med Migrationsverkets handläggare, andra myndighetspersoner och advokater för att tala för utvisningshotade medarbetare.

– I vissa fall hjälper det inte. Till slut är det stopp. Jag blir så frustrerad och ledsen! Om det är något som drar ner mig så är det de riktigt tunga livsödena jag stöter på. Och att förlora en anställd för att personen inte får stanna i Sverige är inte klokt. De behövs ju här.

Hur mycket bestämmer Städarnakoncernen i allt du gör?

– Koncernen ger direktiv men alla vi vd:ar är med och formar direktiven. Något av det bästa med Städarnas speciella upplägg är att vi vd:ar alltid kan bolla tyngre beslut med någon i koncernen. Att vara företagare är ju annars väldigt ensamt.

Anställningar, inköp och den löpande verksamheten sköter dock de enskilda företagen själva.

Hur ser Städarna i Göteborg ut om fem år?

– Oj! När jag började hade jag en femårsplan och den har ju snart löpt ut... Men koncernmässigt ska vi ju bli störst i Sverige, så då måste vi bli det i Göteborg också!

Fakta Caroline Fossto

Ålder: 33

Bor: Villa i Jonsered utanför Göteborg

Familj: Sambo och treårig son

Ägare och delägare i: Tänk Profil & Design, Tänk Event och Städarna i Göteborg
Gör: Vd för Städarna i Göteborg och ordförande i Nyföretagarcentrum i Partille
 

Fakta Städarna i Göteborg:

Ägare: Caroline Fossto samt Ulrik Hollman och Christoffer Sjögren genom investmentbolaget HS Group AB

Kontor: 100 kvm i gamla Jonsereds fabrikers vackra tegelbyggnader

Vd: Caroline Fossto

Antal anställda: 35

Omsättning i år: Knappt 10 miljoner kronor

Gör: 60-70 % hemstäd, 30-40 % kontors- och företagsstäd 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08