23948sdkhjf

”Svenska veterinärer ligger i framkant”

Svenska och norska veterinärer är bäst i Europa när det gäller ansvarsfull användning av antibiotika.

För tredje året i rad har Anicura under oktober månad genomfört en stor europeisk studie av hur antibiotika används inom djursjukvården. Studien är en del av Anicuras kvalitetsprogram och omfattade 2951 hundar i sju länder. Totalt förskrevs antibiotika till 11 procent av hundarna i studien, en minskning med flera procentenheter mot föregående år. I Sverige och Norge fick bara 7 respektive 5 procent av hundarna antibiotika, jämfört med grannlandet Danmark där antibiotika förskrevs till 21 procent av hundarna i studien.

– Svenska veterinärer ligger i framkant när det gäller ansvarsfull användning av antibiotika. Men vi kan och bör göra ännu mer för att minska onödig förskrivning av antibiotika till sällskapsdjur. Överkonsumtionen leder till att antibiotikaresistenta bakterier gynnas och förökas, säger Ulrika Grönlund, kvalitetsansvarig Anicura.

Jämfört med tidigare års studier har flera av djursjukhusen i Europa minskat användningen av antibiotika, även om länder som Tyskland, Österrike och Danmark fortfarande ligger på en relativt sett hög nivå avseende förbrukning av antibiotika.

 Det är glädjande att se att vi lyckats exportera våra svenska värderingar om ansvarsfull användning av antibiotika och god hygien, även om vi förstås har en lång väg kvar i flera länder, säger Ulrika Grönlund.

Anicura består av djursjukhus och djurkliniker specialiserade på sällskapsdjur.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063