23948sdkhjf

Läkemedlet minskar risken för sjukhusvistelse

Läkemedlet minskar risken för sjukhusinläggning i spåren av hjärtsvikt och hjärt- och kärlsjukdomar hos patienter med typ 2-diabetes.

Astrazenecas diabetesläkemedel Farxiga har visat avsevärd minskad sjukhusvistelse för hjärtsvikt eller dödsfall på grund av hjärtsjukdomar i en bred patientpopulation med typ 2-diabetes.

Declare-studien omfattar mer än 17 000 patienter med typ 2-diabetes från 33 länder på 882 olika platser varav 453 svenska patienter från 16 olika studiecentra i åtta landsting och regioner; Dalarna, Jämtland, Kronoberg, Skåne, Stockholm, Västerbotten, Västra Götaland och Östergötland.

Studien visar att bolagets läkemedel Farxiga minskar risken för sjukhusvistelse i spåren av hjärtsvikt och hjärt- och kärlsjukdomar hos patienter med typ 2-diabetes. Jämfört med placebo minskade risken med 17 procent, enligt ett pressmeddelande.

– Den stora majoriteten, 98%, av alla patienter med typ 2-diabetes i Sverige, behandlas i primärvården och 80 procent av dessa patienter har ingen tidigare känd kardiovaskulär sjukdom. Det gör Declare, med den största andelen primärpreventiva patienter, till en viktig studie. Studien visar att man skyddar mot kardiovaskulär död eller hjärtsvikt i hela populationen av patienter med typ 2-diabetes. Detta har man inte kunnat visa förut. Resultaten är därför relevanta för det stora flertalet av diabetespatienter, säger Carl Johan Östgren i ett pressmeddelande. Han är professor i allmänmedicin vid Linköpings universitet och den andre nationella huvudprövaren i Sverige för studien.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11