23948sdkhjf

Örebro kommun stäms för obetalda asfaltarbeten

Domstol får ta ställning till krav på 80 miljoner kronor.

Sedan Örebro kommun valt att inte betala för asfaltjobb utförda under 2017 har nu entreprenören NCC valt att lämna in en stämningsansökan för att låta en domstol ta ställning i konflikten.

De uteblivna betalningarna är ett väsentligt kontraktsbrott. Det är ytterst ovanligt att vi inte kommer överens med våra kunder om vad som ingår i uppdraget. Vi har försökt föra en konstruktiv dialog för att nå en samförståndslösning, men tyvärr står vi väldigt långt ifrån varandra. Nu får en domstol pröva ärendet, säger Johan Jansson, sektorchef för asfalt inom NCC Industrys svenska verksamhet.

NCC har levererat asfaltarbeten till Örebro kommun under tio års tid, men valde i våras att häva det ramavtal som tecknats med kommunen om beläggningsarbeten och asfaltsåterställningar. Anledningen var att kommunen under 2017 tillgodogjort sig beläggningstjänster, som NCC värderar till drygt 60 miljoner kronor utan att betala.

Byggföretaget konstaterar att kommunen inte heller betalat för arbeten utförda i början av 2018 och har nu därför vänt sig till domstol med en stämningsansökan på sammanlagt 80 miljoner kronor.

Vi och kommunen har olika uppfattningar om vad som ingår i vårt kontrakt. Vi har vinnlagt oss att förklara hur arbetena är utförda, hur kontraktet är uppbyggt och även visat god vilja genom att utföra beställda och överenskomna uppdrag trots att betalning uteblivit, säger Johan Jansson.

Vi följer avtalet. Självklart kan det finnas brister i enskilda arbeten. Det har vi också uppmärksammat och de arbetena ska vi eller har vi åtgärdat. Det finns alltså inte några fel eller kvalitetsbrister i den storlek som kommunen påstår. I stort så använder NCC samma sorts metod och samma sorts asfalt som kommunen själv gör när de gör återställningsarbeten och lagningar i befintlig vägbana, sade Johan Jansson då konflikten offentliggjordes i våras.

Kommunens projektledare på Park och gata, Tommy Karlqvist, har en helt annan uppfattning.

NCC har dels lagt asfalt på ett felaktigt sätt utifrån vad som anges i vårt avtal, dels använt asfaltstyp som i olika avseenden är sämre än den vi har beställt och som vårt avtal säger att de ska använda. Eftersom det innebär att NCC fakturerat och därmed tagit betalt för något som de inte har utfört och levererat, har vi hållit inne med betalningar och krävt att NCC ska vidta åtgärder för att rätta till de allvarliga bristerna, säger Tommy Karlqvist.

Som stöd för sin uppfattning hänvisar Tommy Karlqvist till prover tagna på flera genomförda asfalteringsarbeten och analyserade av ett externt ackrediterat laboratorium. Enligt Tommy Karlqvist visar proverna på allvarliga brister i både utförandet av beläggningsarbetet och på kvaliteten i den asfalt som har lagts.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063