23948sdkhjf

Oljan från Stora Enso sprider sig i Gävlebukten

SvT Gävleborg rapporterar att förra veckans oljeutsläpp från Stora Ensos fabrik i Skutskär har spridit sig till öarna i Gävlebukten.

Gävle kommun är nu ute och kartlägger hur oljan från Skutskär har spridit sig. Det arbetet kommer att hålla på hela veckan, uppger SvT. På onsdagen inventerades bland annat områden kring Limön, Gråsjälsbådan, Eggegrund och Vitgrund.

Olja har påträffats på de två förstnämnda öarna. Det var boende på just Limön som i söndags slog larm om att olja flutit i land på ön. 

– Det måste säkert vara 50-100 kilo här på Limön. Oljan har klibbat ihop sig som ett stort tuggummi, säger Thomas Lundberg, arbetsledare på kultur- och fritidsförvaltningen i Gävle kommun, till tv-nyheterna.

Som U&D tidigare har berättat var det i onsdags förra veckan som beckolja läckte ut från en oljevärmare i Stora Ensos fabrik i Skutskär. Enligt bolaget var det 7000 -10 000 liter olja som läckte ut. Merparten uppges ha blivit kvar i hamnbassängen vid fabriken, men en okänd mängd spred sig ut i havet och har nu alltså nått en del öar i bukten.

Kommunen uppmanar allmänheten att inte själva försöka sanera oljan och att hålla barn och djur borta från oljan. Ett saneringsföretag har skickats till Limön. Arbetet är komplicerat.

– Den här oljan är aggressiv och kladdig. Kommer det olja på en sten måste man nästan ta upp stenen för att kunna ta bort oljan, säger Karl Blad, gatu- och parkchef i Gävle kommun, till SvT Gävleborg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08