23948sdkhjf

Seminariedag om jordfelslösningar

I helgen arrangerar ABB ett seminarium om nya lösningar för jordfelsskydd i kompenserade nät.

Seminariet hålls på Radisson Blu Arlandia, i Stockholm klockan 8-16 söndagen den 11 december.

Ari Wahlroos, ABB:s expert inom området detektering av jordfel, bjuder på fördjupning inom området jordfelslösningar. Han tänker berätta om ABB:s nya jordfelsskydd för kompenserade mellanspänningsnät.

Den nya tekniken är högst aktuell eftersom andelen markförlagda kablar och förnybar energiframställning ökar. Det förbättrar elnätsföretagens felhantering och ökar därmed leveranssäkerheten.

Att detektera och lokalisera fel i ett marknät kräver helt nya metoder som är precis lika användbara för luftledningsnät. ABB:s nya feldetekteringsmetod är ett svar på denna utmaning. Metoden är, enligt ABB, mycket tillförlitlig och har genomgått flera fälttester. Metoden är implementerad i nya reläskydd och ersätter därmed traditionella jordfelsdetekteringsmetoder när äldre teknik moderniseras och uppdateras.

Den nya skyddsfunktionen, baserad på multifrekvent admittansberäkning, MFA, är en bra lösning vid en ökad andel kabel i elnätet och då variationer i lastströmmar är en utmaning för konventionella metoder för jordfelsdetekterting, berättar ABB. Traditionella strömbaserade metoder för detektering av jordfel klarar inte alltid att detektera de olika typer av fel som kan uppkomma i distributionsnät idag.

MFA-skyddsfunktionen upptäcker och lokaliserar på ett pålitligt sätt både högresistiva fel i luftledningsnät och intermittenta jordfel i kompenserade kabelnät. Det identifierar alla typer av jordfel exakt, vilket gör MFA till en unik, allt-i-ett skyddsfunktion.

- MFA är dessutom mycket lätt att använda. Ett multifunktionellt skydd som detta kräver vanligtvis en hel del inställningar med flera parametrar, men här behöver du bara ställa in några grundläggande parametrar, säger Ari Wahlroos.

Den nya skyddsfunktionen baseras på en patenterad algoritm som är resulterat av år av intensiv forskning och praktisk erfarenhet med analys av de mest krävande felen. Tillförlitligheten i MFA har verifierats av tusentals störningsregistreringar i flera elnät. De senaste testerna utfördes i en ny elkraftsanläggning tillhörande finska Seiverkot Oy. Anläggningen levererades av ABB och inkluderade ett skyddssystem som byggdes kring REF630 reläskydd från ABBs Relion-familj.

- Känsligheten och selektiviteten i MFA är utmärkt i alla möjliga jordfelsituationer. Traditionella metoder för jordfelsskydd innebar att inte alla typer av jordfel kunde detekteras, och hela stationen kunde felaktigt kopplas bort. Denna nya skyddsmetod med en enkel, logisk funktion kan skilja på felfria och felande ledningar. Det bidrar till att begränsa hur stora delar av nätet som kopplas bort vid ett fel och därmed antalet berörda abonnenter. Skyddsmetoden MFA ger en ökad tillförlitlighet i elförsörjningen, säger Reijo Kankaanpää, idrifttagare på Seiverkot.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11