23948sdkhjf

Utökade indikationer för RA-läkemedel

Pfizers läkemedel ingår i högkostnadsskyddet mot reumatoid artrit. Nu får preparatet två helt nya indikationer i förmånen.

Nu ingår läkemedelet Xeljanz, tofacitinib, för behandling av ulcerös kolit och psoriasisartrit i högkostnadsskyddet. Preparatet ingår sedan tidigare i högkostnadsskyddet för behandling av reumatoid artrit, RA.

Psoriasisartrit är en kronisk inflammatorisk ledsjukdom som har ett visst samband med psoriasis. Xeljanz är avsett för behandling av aktiv psoriasisartrit hos vuxna patienter som har svarat dåligt eller som inte tål ett eller flera sjukdomsmodifierande antireumatiska läkemedel som förändrar sjukdomens förlopp.

Xeljanz innehåller den aktiva substansen tofacitinib som är en januskinas (JAK)-hämmare. Hämning av JAK leder till minskad inflammation.

TLV har under 2017 haft trepartsöverläggningar med företag och landsting inom området TNF-hämmare och JAK-hämmare. Inom ramen för dessa överläggningar har landstingen och företag tecknat en sidoöverenskommelse för Xeljanz. Denna sidoöverenskommelse omfattar all försäljning av produkten.

Med beaktande av innehållet i sidoöverenskommelsen för Xeljanz bedömer TLV att kostnaden för behandling med Xeljanz vid ulcerös kolit är lägre än kostnaden för jämförelsealternativen, bland annat det uppmärksammade läkemedlet Humira vars patent gick ut under hösten. Och för psoriasisartrit bedömer TLV att Xeljanz inte överstiger den pristolerans som anses rimlig för sjukdomen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078