23948sdkhjf

Nu ska PET-flaskorna återvinnas!

Inför prisutdelningen i Sustainability Awards hölls seminariet Sustainability Packaging Summit på Superbrandscenen under pågående Scanpack.

Här talade ledande varumärkesägare och förpackningsexperter om behovet av att öka ansträngningarna för att undvika negativa miljöeffekter av förpackningar. Bland andra Phillippe Diercxsens, från franska livsmedelsjätten Danone, där han är Förpacknings- och Miljöchef. Han presenterade det åtagande som den samlade europeiska flaskvattenindustrin gick ut med i maj i år.

European Federation of Bottled Waters (EFBW) representerar omkring 600 företag som säljer vatten på flaska, företrädesvis plastflaskor av PET. Förutom 26 nationella branschorganisationer är sju av de största tillverkarna direktmedlemmar, bland dem Danone, Coca Cola, Nestlé och Pepsico. EFBW har konstaterat att skillnaderna i insamlingsnivåer av PET-flaskor varierar stort inom EU. I vissa länder är insamlingen så hög som 90 %, medan i andra samlas mindre än 20 % in.

Ohållbart!

Detta är ohållbart menar EFBW och har satt som mål att 90 % av branschens PET-flaskor med kapsyler ska samlas in vid år 2025 som ett genomsnitt inom hela EU. Flaskorna ska kunna materialåtervinnas till nya flaskor eller andra produkter. Branschen kommer att jobba med alla aktörer i värdekedjan och åtar sig att investera i såväl teknologi som infrastruktur för att målet ska nås.

För att stimulera avsättning av återvunnen PET är ytterligare ett mål att nya flaskor till 25 % ska bestå av återvunnen PET, så kallade rPET, även det som ett genomsnitt inom EU. Vidare kommer industrin att jobba med att utveckla ny ECO-design och bioplastmaterial för att minska användningen av fossil plast. Sist men inte minst stimulera och stödja initiativ i konsumentledet som innebär att nedskräpning av plastflaskor kan undvikas.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094