23948sdkhjf

Miljonsatsning på hälsolabb

Stiftelse ger mångmiljonebelopp för att stödja uppbyggnaden av ett högteknologiskt hälsovetenskapligt laboratorium i Lund.

LMK-stiftelsen har beslutat att ge 7,5 miljoner kronor för att stödja uppbyggnaden av ett Movement and Reality lab, MoRe lab, för hälsovetenskaplig forskning på Medicinska fakulteten, Lunds universitet. Målet är att kunna studera hur olika sjukdomsprocesser vid tillstånd som påverkar motorik och kognition inverkar på förutsättningarna att hantera vardagssituationer och följa effekterna vid olika behandlingar.

Detta är en satsning på hälsovetenskaplig spetsforskning. Labbet ska möjliggöra tvärvetenskaplig forskning där man kan kombinera hälsovetenskaplig, med preklinisk och klinisk forskning i olika simulerade, men realistiska, miljöer. MoRe lab kommer att ligga på Forum Mediucm, Medicinska fakultetens planerade nybyggnation i Lund.

I laboratoriet ingår ett rörelselaboratorium som ska rymma utrustning för mätningar av rörelse och motorik hos olika patientgrupper, äldre och personer med nedsatt rörelseförmåga. Mätningarna ska kunna göras under kontrollerade former i labbmiljö men även ute i försökspersonernas vardag med mätutrustning som är mobil. i labbet ska man kunna genomföra studier i verklighetslika boendemiljöer. Laboratoriet ska utrustas med den senaste teknologin för att registrera beteenden och aktiviteter i vardagliga situationer.

Här kommer forskare studera hur boendemiljön bäst anpassas för äldre personer och för personer med fysiska och kognitiva funktionshinder. En annan del av laboratoriet ska på motsvarande sätt vara en miljö för att studera hur olika vårdsituationer utformas för patientens och personalens bästa.

– LMK-stiftelsen vill gärna stödja Forum Medicums MoRe lab, som på ett gränsöverskridande sätt öppnar nya möjligheter för hälsovetenskaplig utveckling, säger Göran Bexell, ordförande LMK-stiftelsen.

Med de nya laboratorierna kommer forskarna även kunna studera hur olika sjukdomsprocesser vid tillstånd som påverkar motorik och kognition inverkar på förutsättningarna att hantera vardagssituationer och följa effekterna vid olika behandlingar. Dessa forskningsresultat kan snabbt implementeras i vården och även i ett längre perspektiv ge en molekylär förståelse och bild av god hälsa.

LMK‑stiftelsen startades av Mikael Karlsson, medgrundare av IT-företaget Axis. Den har som syfte att stödja innovativ och gränsöverskridande vetenskaplig forskning inom en rad områden. LMK‑stiftelsen ger bidrag främst till forskning vid Lunds universitet och stödjer i första hand projekt inom naturvetenskap, medicin, humaniora och teologi.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.14