23948sdkhjf

Ledare: Damm kan inte viftas bort

Så länge dammig arbetsmiljö inte tas på allvar kan det vara dags att skärpa kraven.

Silikos, eller stendammlunga, betraktas som en av de vanligaste arbetsrelaterade lungsjukdomarna i världen. I Sverige har vi länge ansett oss ha mer eller mindre kontroll över utvecklingen även om vi inte kan skryta med att sjukdomen är utrotad.

Helt klart är att åtskilliga byggnadsarbetare dagligen utsätts för arbetsmiljöer som präglas av damm och kvartsdamm som innebär stora hälsorisker på längre sikt. Hälsovådligt damm bildas exempelvis vid borrning och fräsning i betong, vid slipning och sågning och vid arbete med stenmaterial.

Den som vistas i dammiga miljöer riskerar att dra ner mycket fina partiklar långt ner i lungorna. En del av de partiklarna, kristallint kvartsdamm, kan leda till lungproblem som silikos, kol och lungcancer.

Hjärt-Lungfonden vill nu tillsammans med Byggnads lyfta förståelsen för damm som hälsorisk i arbetsmiljön genom en serie inspektioner av arbetsmiljöer med fokus på damm och kvartsdamm. Förhoppningen är att såväl arbetsgivare som myndigheter, exempelvis Arbetsmiljöverket, verkligen ska ta faran på allvar och vidta de åtgärder som behövs för att vi ska slippa se en ökning av dammrelaterade dödsfall på lång sikt.

Ett par förhållandevis enkla åtgärder är att andningsmask ska vara obligatorisk där så behövs, vilket tyvärr inte är standard i dag. En annan att arbetsgivaren alltid ska mäta dammnivåerna och tillhandahålla såväl personlig skyddsutrustning som utrustning som håller dammet borta, exempelvis fläktar och dammsugare

Eftersom det kan dröja åratal innan en lungsjukdom upptäcks borde det också vara obligatoriskt att mäta lungfunktionen i samband med hälsoundersökningar för de som arbetar i riskyrken.

Sänkta gränsvärden kan också rädda liv – kanske inte i dag, men om 30 år.

För ett par år sedan kom Arbetsmiljöverket fram till att bara vart fjärde företag uppfyllde kraven på förebyggande arbete för att minska farorna med farligt damm. Så länge dammig arbetsmiljö inte tas på allvar kan det vara dags att skärpa kraven.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109