23948sdkhjf

Miljonböter för dödsolycka

Luleå tingsrätt  har beslutat att SSAB får en företagsbot på 3 miljoner kronor för ett dödsfall som inträffade 2016. 

Bakgrunden är att den 27 april 2016 pågick arbete med servicekontroll av en travers vid SSAB:s anläggning i Luleå. Vid arbetet klämdes en av kontrollanterna till döds mellan en väggmonterad serviceplattform, ett plåtskåp och ett skyddsräcke som var monterat på traversräcket.

Tingsrätten skriver i sin dom:
"Tingsrätten har funnit att ansvarig personal vid SSAB av oaktsamhet har orsakat  död när de av oaktsamhet åsidosatt vad som ålegat dem enligt arbetsmiljölagen till förebyggande av ohälsa eller olycksfall. Brottet är att bedömas som grovt. Då det står klart att det har begåtts ett arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död, grovt brott, i SSAB:s näringsverksamhet och tingsrätten även funnit att SSAB inte har gjort vad som skäligen kunnat krävas för att förebygga brottsligheten, ska SSAB åläggas företagsbot. Företagsboten ska bestämmas till tre miljoner kronor." 

Tingsrätten beslutar också att SSAB ska betala skadestånd till två av den omkomnes släktingar för begravningskostnader och för sveda och värk.

SSAB har som skriftlig bevisning åberopat ett antal skriftliga rutiner för att visa att de tagit sitt arbetsmiljöansvar. 

Domen kan överklagas till Hovrätten. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109