23948sdkhjf

BillerudKorsnäs byte på börsen?

BillerudKorsnäs kan vara på väg att bli uppköpt. Det spekuleras det i i en artikel i Dagens Industri idag. Det börsnoterade förpackningsmaterialbolaget har fått se sitt börsvärde krympa de senaste två åren och är nu ner ca 30 % från årskiftet 2016-2017. Förtroendet för den nya VD:n Petra Einarsson är enligt DI lågt.

Billerudkorsnäs är en av Sveriges största förpackninsgmaterialtillverkare och tillverkar såväl kartong, vätskekartong som säckpapper och hade en årsomslutning på drygt 22 miljarder kronor 2017, vilket enligt DI motsvarar bolagets börsvärde idag. Flera intressenter uppges räkna på att lägga ett bud på bolaget, men ingen har ännu gjort någon officiell framstöt. Bland intressenterna uppges finnas det svenska börsnoterade skogs- och pappersbolaget SCA, amerikanska investmentbolag och kinesiska Asia Pulp & Paper.

BillerudKorsnäs är en stor leverantör av dryckeskartong till Tetra Pak. Detta företag nämns dock inte i artikeln, men som en stor kund till BillerudKorsnäs kommer en presumtiv köpare säkerligen att begära audiens hos Tetra Pak innan man går vidare med ett uppköpsbud.

BillerudKorsnäs sjunkande börskurs sägs bero på flera orsaker. Kostnadsfördyrande installation av den nya kartongmaskinen i Gruvön, oplanerade driftstopp, höga virkespriser - särskilt i somras när det inte gick att avverka på grund av torkan. Den nya VD:n Petra Einarsson sägs inte heller har ingjutit det förtroende varken internt eller externt som ägarna hade förväntat sig.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062