23948sdkhjf

Spetsforskning får miljoner

Tio forskare i Västerbottens läns landsting får 2,6 miljoner vardera i så kallade spjutspetsmedel.

Sedan 1990-talet har landstinget i Västerbotten varje år satsat miljonbelopp i stöd till forskningsprojekt i framkant. Syftet med dessa spjutspetsmedel är att säkra norra Sveriges tillgång till högspecialiserad vård och att Västerbotten ska fortsätta ha en nationellt och internationellt konkurrenskraftig medicinsk forskning.

De tio forskare som tilldelas Västerbottens läns landstings spjutspetsmedel 2018 och som får stöd kommande treårsperiod är:

Magnus Domellöf, professor och överläkare. Ska undersöka om man genom att förbättra näringstillförseln till gravida kvinnor samt barn kan minska risken för senare beteende- och inlärningsproblem.

Bethany Van Guelpen, biträdande universitetslektor och ST-läkare. Vill identifiera och utvärdera riskmarkörer för tjock- och ändtarmscancer för att kunna göra individuella rekommendationer om livsstilsförändringar och tidpunkt för koloskopi.

Richard Palmqvist, professor och överläkare. Ska studera hur mikrofloran i tjocktarmen påverkar utvecklingen av en existerande tjocktarmscancer.

Annika Rydberg, professor i pediatrik och överläkare. Ska studera kopplingen mellan genförändringar och sjukdom hos unga personer med ärftliga hjärt- kärlsjukdomar.

Fatima Pedrosa Domellöf, professor och överläkare i oftalmologi. Får spjutspetsanslag för att studera ögonmusklerna på cell- och molekylnivå. Målet är att bättre förstå ögats unika funktionella egenskaper, och hur ögats motståndskraft mot en rad muskelsjukdomar fungerar.

Anders Blomberg, professor och överläkare i lungmedicin. Ska studera hälsoeffekterna på lungor, hjärta- kärlsystem orsakade av luftföroreningar från fossila dieselbränslen, koldioxidneutrala biobränslen samt från E-cigaretter.

Thomas Brännström, professor i patologi och överläkare. Ska studera sjukdomsmekanismer hos ALS, samt utveckling av nya terapier och diagnostiska metoder.

Daniel Öhlund, biträdande universitetslektor och ST-läkare. Fokuserar i sitt projekt på bukspottkörtelcancer, en tumörsjukdom med mycket hög dödlighet. Målet på lång sikt är att designa läkemedel som ska kunna hindra cancercellens tillväxt och spridning.

Pernilla Lundberg, professor och övertandläkare. Ska studera tand- och implantatlossning. Dels om man kan identifiera personer som riskerar att drabbas, dels utveckla effektiva behandlingsmetoder.

Christina West, universitetslektor och överläkare. Får spjutspetsanslag för att undersöka hur dels kostmönster och av barnets magtarmkanal från fosterliv till tidig barndom påverkar risken att insjukna i allergiska sjukdomar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094