23948sdkhjf

”Hoppades på högre teckningsgrad”

Medicpens emission är avslutad men resultatet blev sämre än önskat säger bolagets vd.

Företrädesemissionen för Medicpen tecknades till 61,79 % och 80 % efter garantiåtaganden – och tecknades därmed till cirka 15,8 miljoner kronor. Efter emissionskostnader kommer bolaget att tillföras drygt 12 miljoner kronor.

Hade ni hoppats på en högre teckningsgrad?

– Självklart hade vi hoppats på en högre teckningsgrad. Men jag tror att vår emission sammanföll med att det var oroligt på aktiemarknaden. Detta i kombination med Medicpens historik med många nyemissioner och tidigare utfästelser som inte infriats, resulterade i ett sämre utfall än vad jag hoppats på, säger bolagets vd Fredrik Westman till Life Science Sweden.

Kapitalet ska bland annat användas till investeringar i vidareutveckling och produktion av er produkt Medimi Smart – Berätta mer om detta.

– Vår läkemedelsdispenser MedimiSmart testas just nu i några kommuner i Danmark med goda resultat. Så vi kommer i huvudsak att fokusera på försäljning i Danmark så att vi kan få kassaflöde. En annan målsättning är att starta tester i Sverige tillsammans med en eller flera kommuner. Vad gäller vidareutveckling så finns det i huvudsak tre spår. Det första innebär att vi förfinar nuvarande läkemedelsdispensern. Därutöver har vi idéer kring två olika koncept som kan ersätta MedimiSmart om några år så att vi kan erbjuda marknaden ännu mer unika dispensrar. Men vi vill först ta fram prototyper och ansöka om patent innan vi beskriver dessa koncept. En viss del av emissionspengarna kommer att gå till produktion i samband med att vi skalar upp testerna i Danmark och säljer till flera kommuner och regioner.

Delat av pengarna ska även användas till att fortsätta introduktionen i USA – Hur går det och vilka aktiviteter sker där?

– Det är oerhört kostsamt att lansera en medicinteknisk produkt i USA så vi går fram varsamt. Vår samarbetspartner i USA söker upp och träffar intressanta aktörer, till exempel presumtiva kunder, samarbetspartners och distributörer. Men det är först när vi får ett konkret case som vi verkligen tror på som vi kommer att investera pengar för att lansera MedimiSmart i USA.

Hur länge beräknar ni att dessa extra pengar kommer att räcka?

– Pengarna från emissionen ska räcka minst ett år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.315