23948sdkhjf

Bristande kunskap om vibrationer

Åtta av tio inspekterade företag måste åtgärda brister i arbetsmiljön.

Vibrationsskador är, enligt Arbetsmiljöverket, den vanligaste arbetssjukdomen för de som arbetar med handhållna maskiner. Framför allt drabbas män inom industri- samt bygg- och anläggningsverksamhet.

Brister i hur handhållna maskiner sköts och används, ligger ofta bakom en rad skador på nerver, leder och muskler samt så kallade vita fingrar. För de som drabbas väntar ofta livslångt lidande.

I Arbetsmiljöverkets statistikrapport ”Arbetsmiljön 2017” framgår att ungefär åtta procent av de personer som berörs av rapporten under 2017 utsattes för vibrationer från handhållna maskiner minst en fjärdedel av arbetstiden. Nivån har varit förhållandevis konstant under perioden 2009–2017.

Därför genomförs nu en riktad inspektionsinsats mot handhållna verktyg som vibrerar eller slår kraftigt. Arbetsmiljöverket har ambitionen att inspektera omkring 3 000 arbetsplatser under perioden 2018–2020. Hittills under 2018 har ungefär 350 inspektioner genomförts inom mark- och anläggning, smidesverkstäder och verkstäder för fordon och tåg. Resultatet är inte upplyftande. Åtta av tio arbetsplatser har fått sammanlagt 850 krav på att åtgärda brister i arbetsmiljön.

I många fall handlar kraven om att undersöka och bedöma risker, något som är grundläggande för att kunna förebygga de aktuella skadorna.

– Vi ser brister och problem. Vårt uppdrag är att peka på bristerna och ställa krav på förebyggande åtgärder. Arbetsgivaren är den som ansvarar för att riskbedöma och förebygga arbetsskador, men vi ser att både arbetsgivare och arbetstagare behöver ökad kunskap om riskerna med handhållna vibrerande verktyg, säger Enver Berisha, arbetsmiljöinspektör på Region Mitt och ansvarig projektledare för inspektionsinsatsen.

– Även om arbetsplatserna har begränsade resurser kan de förbättra sin kartläggning och riskbedömning av maskinernas funktion i relation till buller och vibration. Arbetsgivarna bör dessutom dokumentera vad de gör.

Ytterligare en erfarenhet som dragits är att kommunikationen till användarna inte fungerar optimalt. Bland annat konstaterar Arbetsmiljöverket att för yrkesarbetaren väsentlig information som att en viss maskin bara får användas under en begränsad tid under arbetsdagen för att inte orsaka skada inte alltid når fram.

Enver Berisha betonar vikten av att maskinanvändarna verkligen får den information och utbildning som krävs.

– Arbetsgivarna måste bli bättre på att kommunicera.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125