23948sdkhjf

Inte redo för extremregnen

Kommunernas beredskap för de förändringar klimatförändringarna för med sig är dålig, varnar Sweco som vill se en långsiktigt hållbar hantering av såväl dagvatten som skyfall.

Perioder med ökad nederbörd kan bli vanligare i klimatförändringarnas spår. Det skriver Sweco i ett pressmeddelande.

Företaget hänvisar till Europeiska miljöbyrån och FN:s klimatpanel IPCSS och slutsatsen är att den globala uppvärmningen kommer att medföra att extrema väderförhållanden blir både vanligare och kraftigare, och att det krävs fördubblade ansträngningar om vi ska kunna hålla den globala uppvärmningen till 1,5 grader.

Sweco varnar också för att många städer och kommuner är dåligt rustade för extremare väder, och att detta kan bli dyrt för samhället.

Företaget rekommenderar därför, i sin nya Urban Insight-rapport, att hanteringen av intensiva skyfall kommer in tidigt i samhällsplaneringen.

– Med en tydlig strategi går det att skapa förutsättningar för en långsiktigt hållbar hantering av såväl dagvatten som skyfall och förebygga många av de skador som kan ske, säger Mattias Salomonsson, skyfallsexpert på Sweco, i pressmeddelandet.

Sweco föreslår hur städer med en så kallad ”blågrön infrastruktur” kan förbereda sig inför kommande klimatförändringar.

Tanken är att den gröna infrastrukturen kan bestå av ”naturliga” åtgärder som att anlägga parker, trädgårdar, landskap och gröna tak, och att den  blå infrastrukturen innefattar vattendrag, våtmarker och hållbara dräneringssystem.

– Det är generellt sett mer ekonomiskt att göra förberedande arbete för att skapa en långsiktigt hållbar hantering av skyfall än att ta kostnaderna för översvämningar när regnet väl kommer, säger Mattias Salomonsson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125