23948sdkhjf

Astra gör sig av med rättigheter till läkemedel

Säljer rättigheterna till rekordpreparatet Losecs efterträdare.

Astrazeneca säljer de europeiska rättigheterna på Nexium och de globala rättigheterna, förutom USA och Japan, på Vimovo till läkemedelsbolaget Grünenthal.

Nexium är en så kallad protonpumpshämmare som reducera mängden syra som produceras i magen. Den används bland annat vid magsår. Läkemedlet lanserades i samband med att Astras patent gick ut på rekordpreparatet Losec. Under delar av 1990-talet stod Losec för 45 procent av bolagets hela omsättning.

Vimovo är ett kombinationspreparat av smärtstillande, NSAID, och magsårsmedicin, den aktiva substansen i Nexium, och används bland annat vid artros och ledgångsreumatism.

Både dessa läkemedel ligger utan för Astrazenecas tre huvudterapiområden och säljs för att fortsätta att utveckla innovativa mediciner för patienter inom dessa terapiområden. Nexium har förlorat patentskydd på de flesta globala marknader medan Vimovo är skyddat på de flesta europeiska marknaderna fram till 2025.

Affären är planerad att slutföras redan under året och kommer att ge Astra direktintäkter på totalt 815 miljoner dollar, vilket motsvarar cirka 7,5 miljarder kronor. Dessutom kommer milstolpeutbetalningar att ske för Nexium på upp till ytterligare 90 miljoner dollar och för Vimovo upp till 17 miljoner dollar.

Utan för Europa, på de platser där bolaget fortfarande har rättigheterna kommer Astrazeneca att fortsätta att marknadsföra Nexium. Första halvåret 2018 uppgick försäljningen av Nexium i Europa till 121 miljoner dollar och Vimovos globala försäljning, förutom USA och Japan, uppgick till 37 miljoner dollar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125