23948sdkhjf

Lyckad jakt på koldioxid

Byggjätten minskade sina koldioxidutsläpp med 35 procent på 2,5 år och målet är att pressa ner utsläppen ytterligare.

Enligt ett pressmeddelande har NCC minskat sina koldioxidutsläpp med 35 procent på bara några år.

Minskningen har skett främst i företagets asfaltproduktion – två tredjedelar av NCC:s svenska asfaltverk har konverterats så att träpellets har ersatt eldningsolja som bränsle.

– Vi minskar våra koldioxidutsläpp kraftigt genom att 50 procent av den asfaltmassa NCC tillverkar i Sverige produceras med förnybara bränslen, säger Jyri Salonen, affärsområdeschef för NCC Industry, i ett pressmeddelande. 

NCC anser sig vara först med att systematiskt miljöanpassa sina asfaltverk till klimatsmarta bränslen och uppger att detta bara är början.

– Vi räknar med att nå 80 procent inom kort. Vi kan bidra till att nå vårt koldioxidmål i hela NCC-koncernen samtidigt som vi bidrar till att våra kunder når sina mål när de köper våra produkter, säger Jyri Salonen.

Enligt NCC uppgick företagets koldioxidutsläpp vid årsskiftet 2015/2016 till 5,9 ton per miljon omsatt krona.  Vid halvårsskiftet 2018 var utsläppen nere i 3,8 ton per miljon omsatt krona, en minskning med 35 procent.

– I Sverige har energi- och koldioxidskatterna på fossila bränslen medfört att det är ekonomiskt möjligt att investera i en omställning till förnybara bränslen. Det finns vissa tecken på att liknande förutsättningar kan komma att gälla i Norge. För Danmark och Finland finns få sådana tecken i dagsläget. Detta kan dock komma att förändras snabbt, säger Kent Andersson, bränsleansvarig på NCC, i pressmeddelandet.

Enligt NCC är målet att koncernen ska halvera sina koldioxidutsläpp under perioden 2016 till 2020, till 2,9 ton per miljon omsatt krona.

– Tack vare ett tydligt mätbart klimatmål samt kontroll över vad som händer på bränslemarknaden har vi ökat takten i vårt arbete mot minskat fossilberoende. Med liknande gynnsamma förutsättningar i våra grannländer är jag övertygad om att vi kan skynda på omställningstakten även där, säger Christina Lindbäck NCC:s hållbarhetschef, i pressmeddelandet.

Läs mer om: NCC
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125