23948sdkhjf

Rejäl vinstökning för Svevia

Svevia utvecklas i rätt riktning med förbättrad lönsamhet och välfyllda orderböcker.

Anläggningsdivisionen drar fortfarande ner resultatet för Svevia, men är samtidigt det verksamhetsområde som utvecklats mest positivt både under året som helhet och under det tredje kvartalet. Under förra årets tredje kvartal gjordes nedskrivningar på sammanlagt 80 miljoner kronor i fem större projekt, något som vägde tungt på sista raden i den ekonomiska rapporten.

I år ser det betydligt bättre ut. Anläggningsdivisionen har förbättrat sitt rörelseresultat för det tredje kvartalet med 97 miljoner kronor, men stannar trots det på en förlust på en miljon kronor. För årets nio första månader har divisionens förlust minskat från 191 miljoner kronor till 27 miljoner kronor.

Att anläggningsverksamheten successivt förbättras indikerar att vi är på rätt väg vilket är glädjande, säger företagets vd och koncernchef Anders Gustafsson.

För företaget i sin helhet innebär det att rörelseresultatet för tredje kvartalet förbättrats från 53 miljoner kronor till 147 miljoner kronor. Än bättre ser det ut för årets nio första månader med ett rörelseresultat som lyft från 112 till 439 miljoner kronor. Men även det har sin naturliga förklaring.

Det förklaras främst av att Svevias fastighetsbestånd avyttrades under andra kvartalet, vilket gav en reavinst på 222 miljoner kronor, säger Anders Gustafsson.

Potentialen för ytterligare förbättringar är fortfarande god, inte minst inom anläggningsdivisionen.

Division Anläggning har fortsatt några större projekt, främst i Stockholmsregionen, med låga marginaler, vilket medför en svag lönsamhet för divisionen så länge dessa projekt pågår. Fokus är nu att säkerställa att projekten avslutas som planerat under första delen av 2019, säger Anders Gustafsson.

Han kan också glädja sig åt att anläggningsverksamheten i hög grad bidragit till att företagets omsättning under det tredje kvartalet ökat från nästan två miljarder kronor till drygt 2,2 miljarder. Inte minst handlar det då om hög aktivitet i Stockholmsområdet och ett vindkraftsprojekt.

Efter ett första halvår med god orderingång såg det mörkare ut under det tredje kvartalet då siffran stannade på 1,2 miljarder kronor, en halv miljard sämre än för samma period förra året. Sammantaget för hela perioden redovisas dock en oderstock som vid månadsskiftet september-oktober var marginellt bättre än fjolårets knappa 8,2 miljarder kronor

På det stora hela verkar dock Anders Gustafsson förhållandevis nöjd med året så här långt och målar upp en ljus framtidsbild.

I division Beläggning är vi i slutskedet med att etablera Svevias nya emulsionsfabrik i Örebro och vi planerar att starta fabriken inom kort. I division Drift har fokus varit på att planera uppstarten av årets nio nya basunderhållskontrakt. Sammantaget har Svevia ett gynnsamt utgångsläge inför framtiden med välfyllda orderböcker, en god projektportfölj och en stark finansiell ställning, säger Anders Gustafsson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.157