23948sdkhjf

Fjorton länder riskerar missa återvinningsmål

En ny rapport innehåller handlingsplaner som ska hjälpa fjorton EU-länder att nå återvinningsmålen för 2020.

Rapporten har tagits fram av Eunomia Research & Consulting på uppdrag av EU-kommissionens generaldirektorat för miljö. 2020 är det meningen att 50 % av hushållsavfallet i alla medlemsländerna ska återvinnas eller återanvändas. Men en översyn har visat att fjorton länder löper risk att missa målet.

Länderna i fråga är: Bulgarien, Kroatien, Cypern, Estland, Finland, Grekland, Ungern, Lettland, Malta, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien och Spanien. Nu har vart och ett av dessa alltså fått en handlingsplan, anpassad till respektive lands förutsättningar och utformad för att ge de framsteg som krävs de närmaste åren. Rekommendationerna varierar, men i många av planerna ingår mer effektiv källsortering för att öka kvaliteten i återvinningen, utökade producentansvar, ekonomiska instrument som exempelvis skatter på deponi och avfallsförbränning, samt förbättrad datakvalitet.

Trots att deponi befinner sig längst ner i avfallstrappan är det fortfarande vanligt i vissa delar av Europa. 2016 var genomsnittet för avfall till deponi 24 % för hela EU, med tio medlemsländer som låg på över 50 % och fem länder som rapporterade att över 70 % av hushållsavfallet gick till deponi.

Från EU-kommissionen säger man att man är beredd att stötta länderna som behöver det med tekniskt stöd, ekonomiskt stöd från strukturella fonder och stöd i form av utbyte och överföring av ”best practices”.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11