23948sdkhjf

Maskinstölderna fortsätter öka

Stölderna av entreprenadmaskiner och traktorer har blivit fler jämfört med förra året, visar Larmtjänsts statistik.

Natten mellan lördag 20 oktober och söndag 21 oktober stals ett 40-tal snöskotrar hos en återförsäljare i Mora. Skotrarna, som var av fabrikaten Lynx och Ski Doo, var helt nya och fortfarande förpackade i sina kollin och betingar ett sammanlagt värde som beräknas till cirka sex miljoner kronor.

Enligt Larmtjänst forcerade tjuvarna ett stängsel med hjälp av en hjullastare som stod parkerad i närheten och tömde därefter en brandsläckare i hytten för att förstöra eventuella spår.

Den fräcka stölden ligger i linje med en oroande tendens som pekar på att stölderna av bland annat entreprenadmaskiner och traktorer har ökat det senaste året. Enligt färsk statistik från Larmtjänst har det under årets tre första kvartal efterlysts 129 maskiner och redskap samt 46 traktorer. Detta är en ökning med 16 maskiner och fem traktorer jämfört med samma period 2017.

Mest stöldbegärliga är grävmaskiner, hjullastare och traktorer. Under årets nio första månader har, enligt Larmtjänsts statistik, 37 grävmaskiner, 44 hjullastare och 46 traktorer stulits.

Av det som efterlysts under året saknas fortfarande 63 procent av maskiner/redskap och 61 procent av traktorerna. Bedömningen är att en stor del av stöldgodset försvinner utomlands.

 Vi vet att en del försvinner till Polen och Litauen. Under året har det återfunnits grävmaskiner och andra entreprenadmaskiner i båda länderna, säger Peter Sundman, utredare på Larmtjänst.

Försäkringsbranschens bedömning är att organiserade kriminella nätverk ligger bakom allt fler stölder och bedrägerier. Låg upptäcksrisk och korta straffpåföljder gör Sverige till ett attraktivt land för den organiserade brottsligheten. Ytterligare en faktor av betydelse är att tullen saknar befogenhet att beslagta misstänkt stöldgods och att frihetsberöva de personer som transporterar det.

Representanter för bland annat försäkringsbolagen och Maskinentreprenörerna har tidigare uttryckt oro för att utvecklingen förvärrats av att länder i vår närhet har vidtagit åtgärder för att stävja den här typen av kriminalitet samtidigt som svensk lagstiftning inte hängt med i utvecklingen. Därmed blir Sverige ett hägrande smörgåsbord där godbitarna bara väntar på att plockas av de kriminella nätverken.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063