23948sdkhjf

De gör "Skitrent" i Malmö

I mars startade två 20-åriga killar städbolaget Skitrent efter att ha tröttnat på äckliga restaurangtoaletter.

Vem har inte varit på en aldrig så flott restaurang och förvånats över att toaletten inte var lika inbjudande som restaurangen i övrigt. På nattklubbar är toalettstandarden ofta rent av äcklig.

Just den verkligheten fick de två unga killarna Simon Knez och Marcus Christensson att i mars i år starta städföretaget Skitrent. Från början städade de själva, men idag har de två timanställda som gör det mesta av jobbet.

– Jag städar fortfarande ibland, men sköter mest marknadsföringen och försöker sälja in oss till fler restauranger, säger Marcus Christensson.

På dagtid pluggar han affärsjuridik på deltid och jobbar extra i biljettkontrollen på Sturups flygplats. Kompisen och delägaren Simon Knez pluggar till sjuksköterska i Karskrona, på heltid. Till vardags har han alltså inte mycket tid att ägna åt företaget.  

Att städa är inget alla kan, var har ni lärt er?

– Vi gick ut och städade på ren erfarenhet. Det är ju inte rocket science direkt. Vi gör toaletterna ytrena, ingen grovstäd. 

Så ni plockar undan papper från golvet och torkar det?

– Ja, moppar golvet och har universalrengöring på toalettsitsen. Och så sist sprutar vi lite doftsprej så det ska kännas fräscht för nästa gäst..

Dessutom torkas speglarna rena och papperskorgarna töms, enligt vad som står på företagets hemsida.

Händer det att de som står i kö till toaltterna blir sura när ni stänger av en toa för städning?

– Det har väl hänt, men vi brukar alltid snacka med dem i kön och säga att vi bara ska se till att de får rena toor att gå på. De brukar uppskattas och vi gör det ju väldigt snabbt.

Hur marknadsför ni er?

– Det är inte så lätt. Vi har ju hemsidan, facebook och instagram. Utöver det ringer jag runt till restauranger och klubbar, främst kring Lilla Torg i Malmö. Vårt mål är att ta över Lilla Torg, det finns så många restauranger där.

Vilka reaktioner får ni från ägarna?

– När vi väl får tag i dem, vilket oftast inte är lätt, tycker de det är kul och en bra idé. Men frågar naturligtvis efter priset. Men vi är billiga.

Men ni måste ju kunna betala rimliga löner?

– Ja visst, men det är nästan de enda utgifter vi har. Lite städmaterial också och arbetskläder till våra två anställda. Jag försöker sälja in så många nya kunder som möjligt, både för att vi vill bygga företaget och för att de två nyanlända som jobbar åt oss verkligen vill ha jobb. Jag gör det för deras skull också. Vi själva tar inte ut någon lön.

Om ställena ligger långt ifrån varandra hur tar ni er mellan dem?

– Avstånden är ju korta, men det är därför vi vill ha så många som möjligt nära varandra. Men vi har cyklar om man ska lite längre, det är smidigast. Jag cyklar när jag är ute och städar, säger Marcus Christensson.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094