23948sdkhjf

Första månaden med eldrift på Jutlandica

Stena Jutlandica ska gå på el mellan Danmark och Sverige. Nu har man kört en månad i skarpt läge.

I mars kom nyheten att Stena skulle konvertera sitt fartyg Jutlandica till eldrift, ett projekt som ska gemoföras stegvis. I första fasen handlar det om att koppla på eldrift för manövrering och bogpropellrar när fartyget lägger till i hamn. I steg två kopplas en utökad batteridrift till två av huvudmotorerna, vilket innebär att Stena Jutlandica kan drivas på el inomskärs i tio sjömil, motsvarande sträckan ut till Vinga. I steg tre utökas batterikapaciteten ytterligare och ett fartyg kan köra 50 sjömil på el, hela vägen mellan Göteborg och Frederikshavn.  

Nu har projektets fas ett varit igång i en månad, och hos Stena tycker man att erfarenheterna överträffar förväntningarna. 

– Vi har till exempel kunnat minska vår dieselgeneratoranvändning kraftigt och behöver nu bara använda en istället för tre. En annan positiv effekt är att det dessutom finns en viktig säkerhetsaspekt, genom att vi har kontinuerlig tillgång till el minimerar vi risken att vi drabbas av ett strömavbrott och blir strömlösa, säger Johan Stranne, senior chief engineer på Stena Jutlandica, i ett pressmeddelande. 

Bara i den här första fasen innebär eldrift att Stena Jutlandica kan spara 500 ton bränsle, 1 500 ton koldioxid, motsvararande 600 personbilars utsläpp per år. 

– Det är mycket spännande att vi nu är igång med eldrift på Stena Jutlandica. Det här projektet är en viktig del av vårt målmedvetna arbete att hitta sätt att minska vår påverkan på miljön. I takt med att både storleken och kostnaden på batterier minskar blir batteridrift ett högintressant alternativ till traditionella drivmedel för sjöfarten eftersom utsläppen skulle kunna elimineras helt i framtiden, säger Stena Lines hållbarhetschef Erik Lewenhaupt. 

Nästa steg i konverteringen är redan påbörjat och man hoppas att det ska kunna tas i drift inom tre år. Om eldriftprojektet blir lyckat vill Stena konvertera fler fartyg i sin flotta.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.14